Noć muzeja

Osamnaesta po redu Noć muzeja održava se u petak, 27. siječnja 2023. godine na temu „Muzeji su važni!“. Kako ističu u Hrvatskom muzejskom društvu, organizatoru ove manifestacije, zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu.

U ovu popularnu manifestaciju uključilo se 15 ustanova s područja Primorsko-goranske županije, a bogate programe pripremili su i županijski Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaPrirodoslovni muzej Rijeka i KTR Putovima Frankopana.

Tako će se, među ostalim, u PPMHP-u održati obiteljska radionica oživljene povijesti za djecu i roditelje te stručno vodstvo po stalnom postavu „Tragovi vremena“ s pratnjom na znakovnom jeziku u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ. Posjetitelji Prirodoslovnog muzeja na lokaciji u Rijeci moći će otkriti biološku raznolikost riba kroz stučno vodstvo izložbom, a u Brodu na Kupi znamenitu floru i vegetaciju našeg područja. U dvorcu Nova Kraljevica Noć muzeja u znaku je Frankopana. Najmlađi mogu uživati u likovnoj radionici “Vitezovi i princeze u muzeju”, a nakon radionice, u Posjetiteljskom centru Kraljevica održat će se stručno interpretacijsko vodstvo kroz koje će se posjetitelje upoznati s pričom o Dvorcu Nova Kraljevica i poznatoj „Uroti zrinsko-frankopanskoj“.

Minglati možete i u Kući Klović u Grižanama gdje je organiziran obilazak postava, a potom čitanje poezije spisateljice Anne Kathrin Godec i glazbeni nastup riječkog gitarista i jazz glazbenika Bruna Mičetića. U Muzeju Apoksiomena, posjetitelji će moći razgledati izložbu „MOĆ MUZEJA – Veličina malog crteža“.

Cjelokupni program Noći muzeja dostupan je na poveznici.

Pogledajte i videoprilogu iz Dnevnika