NODILU 6,5 GODINA ZATVORA

Nakon šest godina suđenja, bivši glavni diler Riječke banke, Eduard Nodilo, danas je osuđen na šest i pol godina zatvora

Nakon šest godina suđenja, bivši glavni diler Riječke banke, Eduard Nodilo, danas je osuđen na šest i pol godina zatvora

Nakon šest godina suđenja, bivši glavni diler Riječke banke, Eduard Nodilo, danas je osuđen na šest i pol godina zatvora, presudom mu je određeno i da mora obeštetiti Erste banku – nasljednicu Rijeèke banke – s 96 milijuna dolara. Bivšeg predsjednika Uprave Riječke banke Ivana Štokića, člana Uprave i direktora Borislava Perožića, direktora deviznog odjela Milojka Tankosića i voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježanu Podobnik i Mirtu Vlah sutkinja Ika Šarić proglasila je nevinima za pomaganje i zlouporabu položaja. Prvo optuženi Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora i krivotvorenje isprava čime je oštetio Rijeèku banku za više od 100 milijuna dolara.
Nodilov odvjetnik na suđenju se nije pojavio, komentar je dao odvjetnik Ivana Štokića.
– On nije Pedro, kako se simbolično govori o nevinom čovjeku kojeg vješaju – rekao je odvjetnik Ivana Štokiæa, Tomislav Sabljar. Za Štokića, pak, kaže: pravda je pobijedila. Hvali i sutkinju Iku Šarić koja, tvrdi, nije podlegla političkim i drugim pritiscima i koja je, zaključuje, osvjetlila obraz hrvatskog pravosuđa.
Obrana Perožića ističe kako su bili sigurni da se ovakva optužnica ne može održati pred vijećem.
Laknulo je Snježani Podobnik i Mirti Vlah. Prema svemu što je čula tijekom suđenja, kazala je Ika Šatrić, njima na optuženičkoj klupi nije niti bilo mjesto. Završetak sudskog procesa gotovo je zasjenila lekcija koju je Ika Šarić održala Optužbi. Niokoga osim Nodila nije se niti moglo optužiti jer niti jedna optužba nije bila potkrijepljena dokazom. Da mi nismo pravnici mogli bi reći to se znalo, ali ovako ne, oštro je komentirala Šarić. Nismo time zadovoljni, budući da je optužnica u cijelosti dokazana, uzvratio je Županijski državni odvjetnik, Darko Karlović.