NODILU 7 I POL GODINA ZATVORA

Uz zatvorsku kaznu bivši devizni diler Erste banke mora nadoknaditi banci 96 milijuna USD

Uz zatvorsku kaznu bivši devizni diler Erste banke mora nadoknaditi banci 96 milijuna USD

Bivši devizni diler Riječke banke, Eduard Nodilo, osuđen je na sedam i pol godina zatvora, zbog sklapanja štetnih ugovora, kojima je Riječku banku oštetio za 96 milijuna američkih dolara. Nepravomoćna presuda danas je donesena na Općinskom sudu u Rijeci, gdje je vođen drugi postupak protiv Nodila, prvi je vođen na Županijskom sudu, a presuda je bila kazna zatvora od šest i pol godina.
Dio te presude, koji se odnosi na krivotvorenje dokumenata, Vrhovni je sud prihvatio i potvrdio kaznu od tri godine zatvora, a dio vezan uz sklapanje štetnih ugovora vratio je na Općinski sud.
Za sklapanje štetnih ugovora Nodilo je na Županijskom sudu dobio pet godina zatvora a danas je sudsko vijeće Općinskog suda, na čelu sa sutkinjom Sandrom Juranović, donijelo odluku da se za ista djela Nodilo kažnjava sa šest godina zatvora. Jedinstvena kazna za sva djela iznosi tako sedam i pol godina. Za Nodila je utvrđeno je da je neovlašteno uzimao bankovne depozite i da je premašivao limite ulaganja koji su mu bili odobreni.
Osim što će služiti zatvorsku kaznu, Nodilo mora nadoknaditi štetu od 96 milijuna dolara pravnom sljedniku Riječke banke Erste banci. Dvije godine zabranjeno mu je baviti se poslovima na međunarodnom deviznom tržištu.