Nova metoda za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za onkološke bolesnike

Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka od danas na raspolaganju imaju novu metodu za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja, koja se po prvi put primjenjuje u Republici Hrvatskoj.
Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije (krioterapija) koja se koristi u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz takozvane „hladne rukavice“ i „hladne čarape za stopala“ koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost.
Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom prilično je česta nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom, prema recentnim podatcima učestalost iznosi i do 68 posto, a smatralo se da se teško može izbjeći. Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama, a kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kronična bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života bolesnika.