Novi interpretacijski sadržaj na Trsatskom kaštelu

Danas je predstavljen obnovljeni izložbeni prostor na Trsatskom kaštelu te novi virtualni turistički vodič. Izložbeni prostor ispod mira junaka obogaćen je novim interpretacijskim sadržajem koji posjetitelju omogućuje potpuno novi doživljaj i upoznavanje kaštela putem inovativnih tehnologija. Povijest i razne zanimljivosti o Trsatskom kaštelu, posjetiteljima su sada dostupne u novom izložbenom prostoru na Gradini.

Izložbeni prostor ispod Mira junaka obogaćen je novim interpretacijskim sadržajem koji posjetitelju omogućuje potpuno novi doživljaj i upoznavanje Kaštela putem inovativnih tehnologija. Izložba je podijeljena u tri dijela koji su idejno povezani, no pružaju djelomično različita interpretacijska iskustva. Prva komora je početno inkubacijsko iskustvo i ujedno priprema za daljnje istraživanje Kaštela. Interaktivni ekran omogućuje posjetitelju istraživanje Kaštela kroz 3D prikaze povijesnog razvoja gradnje. Druga komora posjetitelja upoznaje sa zanimljivostima Trsatskog kaštela te ga priprema za treću komoru, odnosno cijenjenog grofa Lavala Nugenta koji kroz edukativni video posjetitelju prezentira Trsatski kaštel iz perspektiva koje se ne mogu doživjeti, prostorno i vremenski. 

Osim u prostoru kripte, Trsatski kaštel moguće je istraživati i putem mobilne aplikacije koja posjetitelja vodi kroz dvanaest interpretacijskih točaka. Svaka točka otkriva novi sloj Trsatskog kaštela i ne toliko poznate činjenice o samom prostoru. Aplikacija radi na principu beacon tehnologije, odnosno odašilje informacije posjetitelju direktno na mobilni uređaj prilikom dolaska na određenu točku.

Za one koji žele istražiti Kaštel s jednog mjesta, digitalni info kiosk omogućuje posjetitelju virtualno prošetati Trsatskim kaštelom. Razgled izložbenog prostora i virtualni turistički vodič besplatni su.