NOVI SAZIV ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Za predsjednika skupštine ponovno je izabran HNS- ovac, Marinko Dumanić

Za predsjednika skupštine ponovno je izabran HNS- ovac, Marinko Dumanić

Na konstituirajućoj sjednici skupštine Primorsko-goranske županije danas su potvrđeni mandati članovima izabranima na lokalnim izborima. Za predsjednika skupštine s 32 glasa za i deset suzdržanih, iz redova oporbe, ponovno je izabran HNS- ovac, Marinko Dumanić.
– Nije mi iznenađenje s obzirom da je koalicija kojoj pripadam dobila preko 50 posto glasova. Unaprijed je bio dogovor da ako ova koalicija osvoji mandat da će ovo mjesto pripasti HNS- u, odnosno, meni – kazao Dumanić.
Njegovi su zamjenici Ingo Kamenar iz SDP- a i HDZ- ov Željko Plazonić.
Svi oni s članovima skupštine, međutim, u novom sazivu imaju manje ovlasti. Poglavarstva, naime, više nema, županova riječ ima veći značaj.
– Ne očekujem neke velike promjene bez obzira što je novi sustav i direktno izabrana izvršna vlast. Znači ja i moji zamjenici koji ćemo imati sada daleko više odgovornosti i daleko veću kontrolu i nadzor upravo u parlamentu predstavničke vlasti, očekujem upravo na toj suradnji kvalitetne odnose u interesu građana – rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
Dogodile su se promjene u sastavu skupštine. Najveće iznenađenje je Akcija mladih, koja je u Skupštini po prvi puta, s dva člana. To su Mario Alempijević i Goran Frković. Stranački protivnici redom su ih dobro primili, mladi su, poručuju, uvijek dobro došli. Ipak, hoće li se takav stav zadržati tek treba vidjeti. U novom sastavu PGS ima četiri, umjesto dosadašnja dva člana, što se naglašava kao oporavak te stranke i politički povratak. Neke stranke, morale su zamijeniti svoje članove, koji su izabrani za gradonačelnike, odnosno, načelnike. Takvih je najviše iz redova HDZ- a.