Novost za posjetitelje: Audio vodstvo izložbom 51000 Balthazargrad

AUDIO BALTAZAR

U sklopu izložbe 51000 Balthazargrad koja je do 23. siječnja 2021.g. kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture otvorena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, svim je posjetiteljima odnedavno dostupno audio vodstvo izložbom. Naime, kako se zbog epidemioloških mjera u muzeju trenutno ne provode grupne aktivnosti, poput stručnih vodstava, mali i veliki posjetitelji uz pomoć tehnologije na ovaj način mogu biti samostalno vođeni izložbom.

Profesor Balthazar tijekom ukupno dvadeset minuta snimljenog audio vodstva posjetitelje vodi kroz sedam postaja izložbe, otkriva priče u pozadini predstavljenih izložaka i potiče na korištenje interaktivnih elemenata izložbe.

 

Vodstvo se može poslušati izravno na web stranici MMSU-a ili na platformi SoundCloud. Pri posjeti Muzeju posjetitelji skeniranjem QR koda ili upisom linka mogu pristupiti audio vodstvu, uz preporuku da sa sobom ponesu vlastite slušalice, a u samom Muzjeu dostupan je i bežični pristup Internetu.

Za posjetitelje koji nisu u mogućnosti koristiti audio vodstvo putem svog mobilnog uređaja Muzej je pripremio pet MP3 uređaja koji se mogu zatražiti na ulaznom info pultu.

Vodstvo je prilagodio Zoran Krušvar, glas je posudio glumac Damir Orlić, a sve je snimio i montirao Sebastijan Tomažin.

 

 

Mali tiskani vodič izložbom i velika bojanka

 

Usto, u prostorima MMSU-a može se pronaći i muzejski fanzin Beni koji MMSU izdaje u posljednje tri godine, a prigodno je za potrebe ove izložbe osmišljen kao “mali vodič i velika bojanka” za djecu. Fanzin je oblikovan na temelju dječjih crteža koji su nastali tijekom posljednja dva mjeseca izložbe te uključuje maštovitu mapu Balthazargrada sa zadacima, kreativno i istraživački vezanim za postav izložbe, a crno-bijeli crteži omogućuju korištenje fanzina kao plakata i bojanke.
Uz fanzin posjetitelji dobivaju i razglednicu nastalu iz kolažiranja starih fotografija vizure Rijeke i balthazarovski oblikovanih dječjih crteža.

Same crteže i razglednice prilagodila je umjetnica Tanja Blašković, zadatke je osmislila muzejska pedagoginja Ivana Lučić, a sve je dizajnirao Marin Nižić.  

 

Radno vrijeme MMSU-a i cijena ulaznice

Izložba 51000 Balthazargrad o omiljenom animiranom geniju, čijem je autoru Zlatku Boureku upravo vizura Rijeke poslužila kao inspiracija za crtanje grada u kojem animirani profesor živi i smišlja svoje izume, može se pogledati u radno vrijeme MMSU-a: od utorka do petka od 12.00 do 19.00 sati, a subotom i nedjeljom od 10.00 do 17.00 sati. Ponedjeljkom, blagdanom i praznikom Muzej je zatoren.

Pojedinačna ulaznica za izložbu može se kupiti na ulazu u muzej po cijeni od 30 kuna, a pravo na besplatni ulaz imaju djeca do 7 godina, nezaposleni i umirovljenici, uz predočenje dokumenta. 
Djeca i mladi do 18 godina, studenti i članovi strukovnih udruga i organizacija ostvaruju popust pa za njih ulaznica košta 20 kuna, uz predočenje važećih studentskih odnosno strukovnih iskaznica.