Obilježen Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Predavanjem u sklopu preventivnog projekta „Zdrav za 5!“, održanim u Osnovnoj školi „Vladimir Gortan“ u Rijeci obilježen je Svjetski dan borbe protiv alkoholizma.

Edukativno predavanje za 39 učenika 8a i 8b razreda održali su policijski službenici II. policijske postaje Rijeka, Kristina Vrbanić i Marin Babić. Učenike su upoznali sa zakonskim odredbama prema kojima su prekršajno i kazneno odgovorni već s 14 godina života,  kao i s kažnjivim ponašanjima mladih koja nastaju pod utjecajem alkohola.

Naime, mnoge kažnjiva radnje nastaju kao posljedica konzumiranja alkohola: nasilje, uništavanje imovine, vandalizam, tučnjave, prometne nesreće s ozlijeđenim osobama ili sa smrtnom posljedicom. Primjerima iz prakse učenici su spoznali da mladi ljudi pod utjecajem alkohola mogu biti i žrtve i počinitelji kažnjivih radnji, ali i da mnogi rizike i opasnosti konzumiranja alkohola ne doživljavaju ozbiljno.

Učenici su imali priliku isprobati tzv. pijane naočale koje simuliraju razne stupnjeve alkoholiziranosti, a sve u cilju dodatnog osvješćivanja mladih o štetnosti konzumiranja alkohola. 

Gledanjem kroz takve naočale koje prikazuju najmanju koncentraciju alkohola u krvi (0,4-0,6 promila alkohola u organizmu) učenici su imali osjećaj promijenjene percepcije dubinske udaljenosti i smanjenje perifernog vida, dok su naočale koje simuliraju do 1.5 promila alkohola izazvale usporene reakcije.

Zaključno, policijski službenici učenicima su naglasili da budu odgovorni, kao i da se u budućim noćnim izlascima unaprijed dogovore siguran prijevoz.   

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se svakog 1. travnja, a alkoholizam je najstarija i najraširenija vrsta ovisnosti na našim prostorima. Ovo nije samo problem pojedinca već cijele obitelji i čitavog društva. Radi toga od iznimne je važnosti edukacija i senzibiliziranje mladih na ovu problematiku te  njihovo usmjeravanje ka zdravim stilovima života i ponašanjima  koja su kvalitetan izbor, kako za njih osobno tako i za razvoj zajednice u kojoj žive i djeluju.