Obilježena 29. obljetnica ustrojavanja specijalnih postrojbi HV-a i Dana ZSS-a

U vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama obilježena 29. obljetnica ustrojavanja specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga

DSC_1655

 

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je u ponedjeljak, 18. svibnja 2020. godine u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama 29. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan ZSS-a.

Svečanoj obljetnici nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, predstavnici lokalne i županijske vlasti, pripadnici postrojbe i ostali visoki uzvanici.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti ispred Spomen sobe u vojarni, nakon čega je služeno misno slavlje za sve poginule hrvatske branitelje. Svetu misu služio je vojni kapelan u Zapovjedništvu specijalnih snaga pater Mirko Vukoja.

Zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija u svojoj je čestitci zahvalio svim pripadnicima na angažmanu, predanosti i uspjesima koje su postigli istaknuvši: “Kao najelitniji dio Hrvatske vojske u proteklom ste periodu davali svoj maksimum, kako bi slika Hrvatske vojske i slika hrvatskog specijalca bila slika vrhunskog profesionalca kome su čast, profesionalizam, odgovornost i domoljublje bile nit vodilja u svim situacijama. Dali ste svoj veliki obol u provedbi svih zadaća Hrvatske vojske, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje”.

Brigadni general Turalija ovom je prigodom podsjetio na tri temeljne zadaće specijalnih snaga: direktnu akciju, specijalno izviđanje i vojnu pomoć te sudjelovanje u međunarodnim misijama koje doprinose očuvanju mira u svijetu.

“Mi se prije svega na današnji dan prisjećamo svih naših suboraca i prijatelja, kao i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja kojih se uvijek moramo sjećati!”, kazao je ratni zapovjednik specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i predsjednik Udruge ratnih veterana Prvog hrvatskog gardijskog zdruga general-bojnik u mirovini Miljenko Filipović istaknuvši kako je prva formirana specijalna postrojba bojna “Zrinski” branila Hrvatske nacionalne interese na svim bojištima Domovinskog rata.

U znak sjećanja na njegovu žrtvu, pripadnici postrojbe, zajedno sa zapovjednikom brigadnim generalom Turalijom,  u Sesvetama su položili cvijeće i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu Josipa Briškog, pripadnika postrojbe stradalog u misiji u Afganistanu.

U sklopu obljetnice, tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Delnicama organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj sudjeluju pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.