Od kolijevke pa do groba: Prvi roman Antonije Mežnarić

Mračna urbana fantastika sa žličicom horora i prstohvatom krimića

Roman Od kolijevke pa do groba iz pera riječke autorice Antonije Mežnarić izašao je gotovo na staru godinu 2022., te predstavlja novi element u korpusu domaće fantastike za odrasle svojim pristupom staroslavenskoj mitologiji kao živućem entitetu.

Od kolijevke pa do groba prati junakinju Nanu, koja sa svojim štićenicima na brdu iznad Rijeke – vilama, krsnicima, štrigama, vucima, vučjim pastirima i potomcima staroslavenskih bogova – ima dovoljno problema čak i prije nego otkrije novu spačku koju joj je jedna grupa priredila: kutiju od Martensica punu dijelova tijela.

Žanrovski se Od kolijevke pa do groba smješta u mračnu urbanu fantastiku sa žličicom horora i prstohvatom krimića. Roman je namijenjen odraslim ljubiteljima navedenih žanrova te se ponosno poigrava lokalnim mitovima i predajama kroz oči glavne junakinje, koja je i sama dio lokalne legende – što njezina okolina ne smije saznati.

Antonija Mežnarić nagrađivana je spisateljica, urednica, cosplayerica i podcasterica koja živi i diše spekulativnu fikciju. Voli pisati horor i urbanu fantastiku inspiriranu folklorom, posebice lokalnim narodnim pričama, koje su oblikovale njene dosad objavljene priče i knjige. Osim na hrvatskom, piše i na engleskom jeziku. Od kolijevke pa do groba njezina je prva samostalna knjiga na hrvatskom te njezin prvi roman.

Shtriga je mali nakladnik iz Rijeke s velikim fokusom na e-knjige domaćih autora u širokoj distribuciji po pristupačnim cijenama, te s tiskom na zahtjev. Njihova strast je fantastika u svim podžanrovima i književnim formama, s primarnim interesom za naslove smještene na hrvatsko područje.