Od ponedjeljka Covid potvrde u zdravstvu, morat će ih imati i pacijenti

Nacionalni  stožer civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih covid-potvrda u zdravstvu i socijali. 

 

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu. 

Covid-potvrde odnosno obvezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus uvode se od ovog ponedjeljka. 

 

Jedna se odluka odnosi na uvođenje obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obvezno testiranje svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, a treća na pacijente, odnosno na uvođenje posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata. 

Njima se nalaže  da prilikom primanja pacijenata kojima je primjerice, potrebna hospitalizacija, zatraže COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o preboljenju ili cijepljenju protiv korone. Potvrdu će morati imati i drugi pacijenti ako se procijeni da postoji opasnost od širenja COVID-a, ali i osobe u pratnji pri porodu, roditelji smješteni s djecom, oni koji dolaze u posjete…

Zaposlenici bez covid-potvrda se moraju testirati dvaput tjedno. Tko se ne testira, ne smije na posao

Djelatnici u zdravstvu i u socijali koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus morat će se testirati dvaput tjedno. 

 

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, navodi se u Odluci. (Index. hr)