Održana 32. sjednica ŽS PGŽ, župan Komadina: Nećemo dozvoliti da porast cijene prihvata komunalnog otpada padne na teret građana

U Sportskoj dvorani „Matija Katalinić“ u Kastvu održana je 32. sjednica Županijske skupštine PGŽ uz poštivanje svih mjera Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnoga stožera RH te uvažavanje preporuka o održavanju socijalne distance.

s1

 

Kako je ovo prvi put da najviše predstavničko tijelo PGŽ zasjeda u Kastvu, sudionike je pozdravio gradonačelnik Matej Mostarac koji je izrazio zadovoljstvo da Grad Kastav, u kojem se provodi puno županijskih projekata, ima priliku biti domaćin Županijskoj skupštini. 

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, bio je je i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna PGŽ za 2020. godinu koji je usvojen većinom glasova. Župan Zlatko Komadina rekao je da polugodišnje izvršenje konsolidiranog proračuna iznosi 600 milijuna kuna na prihodovnoj strani i 550 milijuna na rashodovnoj, što pokazuje višak od 50 milijuna kuna. „Taj je višak nastao iz županijskog dijela proračuna, dok su nam proračuni zdravstvenih ustanova u minusu zbog poznate situacije s koronavirusom. Pomak se dogodio zbog kapitalnih projekata koji se kasnije realiziraju. U svakom slučaju mi smo bili spremni za takvu situaciju i pripremili smo ovogodišnji proračun s rebalansom koji će neutralizirat bilo kakav udar. Naš je proračun stabilan i održiv, realizirat će se svi planirani projekti, a imamo i sredstva za „ubacit“ u zdravstveni sustav“, rekao je župan Komadina. Dodao je da će se tek vidjeti kakav će biti proračunska situacija sljedeće godine, što ovisi i o situaciji s koronavirusom.

Članovi Skupštine odlučivali su i o dodjeli godišnjih nagrada što je ove godine zbog korona situacije prolongirano s uobičajenog proljetnog termina. Prihvaćeni su prijedlozi odbora za dodjelu županijskih priznanja pa se nagrada za životno djelo dodjeljuje Andreju Baši za njegov ukupan doprinos očuvanje naše tradicijske glazbene baštine. Dodijeljene su i  tri godišnje nagrade i to dr.sc.Ivici Križu, osnivaču i predsjedniku Udruge za zaštitu životinja „Tetrijeb“, nastavnici praktične nastave dipl.ing. Ružici Kamenjašević za popularizaciju tehničke kulture te Ženskoj klapi „Luka“ za 35 godina kontinuiranog rada i izniman doprinos u očuvanju, zaštiti i promicanju glazbene baštine našeg kraja.

Na aktualnom satu otvoreno je više tema. Između ostalog  raspravljalo se o  aktualnostima vezanim za rad CZGO Marišćina, od sadržaja ugovora predsjednika Uprave Ekoplusa do cijena odvoza otpada i utjecaja odlagališta na okolinu. Župan Zlatko Komadina i pročelnik Ljudevit Krpan odgovorili su da se sve vezano za CZGO Marišćina komunicira transparentno, a da se odluke donose jednoglasno. Župan je također naglasio da se radi zakonito i da se čini sve kako bi se smanjili neugodni mirisi i zaštitilo zdravlje stanovnika.

Oko pitanje o povećanju cijene odvoza otpada, župan je rekao da je jedino rješenje da komunalci primarnom selekcijom smanje pritisak velikih količina otpada na Marišćinu. “Kod ministra Ćorića uspjeli smo osigurati  5,6 milijuna  kuna za sufinanciranje goriva iz otpada i milijun kuna za spremnike za otpad koji će se podijeliti građanima. Činimo što možemo u ovim okolnostima”, rekao je župan i poručio da porast cijene ne smije biti na teret građana. Najavio je i konkretan prijedlog da se komunalnim društvima odobri popust na cijenu na godinu dana kako bi se osigurao period pripreme primarne selekciju otpada u gradovima i općina. “Dok je mene i ove Županije građani neće plaćati višu cijenu otpada. Mi nećemo biti taoci toga sto smo među prvima u Hrvatskoj izgradili centar za gospodarenje otpadom”, rekao je  župan i poručio građanima da će ih zaštititi. Na pitanje vijećnika o davanju mogućnosti sportskim udrugama i klubovima korištenja školskih sportskih dvorana u sklopu škola čiji je osnivač Županija, resorna pročelnica Edita Stilin rekla je da je u mandatu župana Zlatka Komadine izgrađeno preko 15 školskih sportskih dvorana: „Jedna od njih je i ova u Kastvu i mi kao osnivači smo dozvolili korištenje dvorana u poslijepodnevnim satima, kada nema učenika. No, o tome će dalje odlučivati lokalni stožeri civilne zaštite.”