Olegu Mandiću dodijeljen orden ruske federacije

Na danima antifašizma u Opatiji Olegu Mandiću ,posljednjem čovjeku koji je živ napustio zloglasni logor Auschwitz, dodijeljen je orden ruske federacije za osobite zasluge. Oleg Mandić: Četvrtina moje ruske krvi dugo je čekala da bude prepoznata od Rusa! 

 

Orden ruske federacije za osobite zasluge, u sklopu 11. Dana Antifašizma u Opatiji, dodijeljen je Olegu Mandiću, posljednjem čovjeku koji je živ napustio zloglasni logor Auschwitz. Ne skrivajući emocije, Mandić je ustvrdio kako je četvrtina njegove ruske krvi dugo čekala da bude prepoznata od Rusa.

“Drago mi je da sam orden primio baš danas, to je naime dan kad sam ušao u povijest. 5. ožujka 1945. dvanaestogodišn,i ja izašao je iz Auschwitza kao posljednji živi uznik. Od tada imam pravo nositi nadimak “posljednji dječak iz Auschwitza”” rekao je Mandić u emotivnom govoru.

Istoimenu knjigu tom je prilikom poklonio veleposlaniku Ruske Federacije u republici Hrvatskoj Anvaru Azimovu, koji mu je dodijelio orden. Azimov je iskoristio priliku da istakne zasluge Sovjetskog Saveza u oslobađanju Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Ovo što se sad događa s revizijom 2. svjetskog rata je sramotno, praktički se izjednačava komunizam I fašizam te se radi sve kako bi se umanjila uloga Sovjetskog Saveza I Crvene armije. Pozivam vas da učinite sve da se njihova uloga ne zaboravi.” istaknuo je u svom govoru Azimov.

Da je problem revizionista koji daju krivu sliku o ratu sveprisutan složio se i bivši hrvatski predsjedik Stjepan Mesić ali i istaknuo kako bez antifašizma ne bi bilo ni Hrvatske.

“I to ne samo Hrvatske, ne bi bilo nijedne republike jer su se saveznici dogovorili na kraju rata da se vraćaju države koje su bile okupirane u svom okviru I u sadržaju. Mi bi danas bili kraljevina pod kućom Karađorđevića.” - zaključio je Mesić.

 

 

Kategorija