Kostrena ukida porez na potrošnju i dodatno rasterećuje roditelje polaznika vrtića

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kostrena, donijeta je odluka o ukidanju poreza na potrošnju kostrenskim ugostiteljima od 1. siječnja 2021. godine, s ciljem poreznog rasterećenja i očuvanja radnih mjesta u ugostiteljstvu kao jednoj od najpogođenijih djelatnosti tijekom dugotrajne korona krize.  

Porez na potrošnju iznosi 1,5% i predstavlja prihod jedinica lokalne samouprave. Osnovicu čini prodajna cijena alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima (bez PDV-a). Općina Kostrena je s osnove toga poreza u 2019. godini ostvarila prihod od 100.910,00 kuna.

Općinsko vijeće donijelo je  i odluku da se roditelji, odnosno polaznici Dječjeg vrtića "Zlatna ribica", oslobađaju plaćanja vrtića za vrijeme dok dijete ne pohađa vrtić radi bolesti uzrokovane korona virusom ili ima propisanu mjere samoizolacije, a ova odluka bit će u primjeni do završetka epidemije.  U periodu od ožujka do svibnja roditelji čija djeca nisu pohađala vrtić također su bili oslobođeni plaćanja vrtića kao i polaznici produženog boravka u OŠ Kostrena.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog o dodjeli nagrade za životno djelo dr. sc. Silvani Vranić red.prof. za sveukupni znanstveni rad i doprinos očuvanju čakavskih dijalekata kao i izniman doprinos kulturnom i društvenom životu Kostrene i radu Katedre Čakavskog sabora Kostrene. Nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima bit će uručene na Svečanoj sjednici Općine Kostrena 6. prosinca, kada Kostrena slavi Dan Općine i dan svojega zaštitnika sv. Nikole.

Kategorija