Pokrenut portal općinskog lista Naša Kostrena

Općinski list Naša Kostrena dobio je svoj portal istoimenog naziva. Uz dosadašnji tiskani oblik koji se objavljivao dinamikom tri do četiri puta godišnje gotovo od osnutka Općine, portal nasakostrena.hr njegova je nova inačica koja će lokalne teme i sadržaje približiti mlađim generacijama.

Više od dva desetljeća općinski list Naša Kostrena prenosio je i čuvao od zaborava priče vrijedne da se sačuvaju i zabilježe, o ljudima, događajima, o Kostreni. Ideja o pokretanju portala kojim bi se lokalne teme približile mlađoj i srednjoj generaciji čitatelja, pomorcima i Kostrenjanima koji žive u inozemstvu, postojala je duže vrijeme. Primjena digitalne tehnologije u različitim aspektima naših života i rada postala je neizbježna i prije pandemije koja je kreirala našu novu stvarnost i pristup radu i dodatno ubrzala odluku. Ured bez papira, video i telefonske konferencije i sastanci,  online nastava, rad od kuće, postali su praktički preko noći naša nova svakodnevnica. Vrijeme je da i Naša Kostrena krene u digitalno doba“, rekla je glavna urednica Naše Kostrene Ina Randić Đorđević.

Portal Naša Kostrena pokrenut je s namjerom osnaživanja komunikacije u zajednici, umrežavanja, poticanja suradnje, informiranja mještana o različitim temama i programima, kao što je to na svoj način više od dva desetljeća činio i list Naša Kostrena čije će ovogodišnje opsežnije tiskano izdanje biti objavljeno sredinom prosinca.

Portal će biti i koristan komunikacijski alat za objavu različitih servisnih informacija i obavijesti kostrenskih institucija, ustanova, društava i udruga kao i za najavu različitih događaja, a što u tiskanom obliku nije bilo moguće. Svima njima portal će biti predstavljenu srijedu 11. studenoga u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.

 „U skladu sa svim tehnološkim i generacijskim promjenama, došlo je vrijeme i za promjenu pristupa u kreiranju sadržaja i načinu na koji ćemo sadržaj Naše Kostrene približiti čitateljima različitih generacija. Naša Kostrena može biti odlična platforma za stjecanje novih korisnih kompetencija i razmjenu znanja kroz koju će mladi suradnici usvajati neprocjenjiva iskustva onih starijih, dok će stariji suradnici kroz suradnju lakše usvajati informatička znanja i korištenje novih platformi. Takva razmjena donosi veliku dobrobit svima. Raduje činjenica da su se u stvaranje sadržaja portala aktivno uključili svi suradnici lista Naša Kostrena, od onih s 20, do onih s 90 godina jer nam je dodatni cilj i kreiranje novih vrijednosti, a ne samo poboljšanje komunikacije. Tehnologija se sve brže razvija i pred nama je konstantan izazov brzog prilagođavanja i cjeloživotnog učenja“, rekao je općinski načelnik Dražen Vranić.

Uz organizaciju događaja i upravljanje budućim muzejom Kućom kostrenskih pomoraca, Centar kulture Kostrena preuzeo je i brigu o portalu Naša Kostrena: „Pri odabiru sučelja novog portala vodili smo se načelom jednostavnosti, preglednosti i lakše dostupnosti sadržaju, a prateći trendove, i o načinu pristupanja sadržaju tako da je portal prilagođen svim formatima ekrana. Digitalna transformacija sve će više i brže utjecati na tržište rada i dovesti do potpune promjene dosadašnjih poslova i pojave potpuno novih zanimanja, a najviše će se tražiti kreativnost i interdisciplinarnost pojedinaca sposobnih stvarati sadržaj, spremnih za brze prilagodbe i stalno usavršavanje. Takvo tržište rada očekuje naše mlade, a sve te nove kompetencije razvijaju se upravo pod utjecajem okruženja koje ćemo im ponuditi pa i o tome treba voditi računa u promišljanju svih novih projekata“, istaknula je dodatne ciljeve portala ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac.

Kategorija