Operni spektakl u Rijeci: Premijera Verdijevog Don Carla

Omiljeni Verdi vraća se na riječku pozornicu jednom od njegovih zasigurno najboljih i najambicioznijih opera, „Don Carlom“ koji će kao operni spektakl, u koprodukciji riječkog HNK-a i mariborskog SNG-a, pod ravnanjem maestra Simona Krečiča i u režiji Marina Blaževića biti premijerno izveden u petak 21. travnja 2023.

„Iznimno sam sretan što smo suradnju dviju opernih kuća uspjeli ostvariti  tako velikim naslovom i što smo dobili šansu predstaviti je veličanstvenim djelom i bogatim sadržajem uz ekipu vrhunskih solista“, rekao je dirigent i ravnatelj mariborske Opere Simon Krečič te podsjetio kako je ova koprodukcijska opera već zabilježila veliki uspjeh u Mariboru.

Riječki intendant i redatelj predstave Marin Blažević najavio je scenografski i kostimografski spektakl zahvaljujući scenografu i oblikovatelju svjetla Wolfgangu von Zoubeku, koji je radio u svim najvećim svjetskim opernim kućama s imenima kao što su primjerice Herbert von Karajan,  Giancarlo del Monaco ili Werner Herzog, te kostimografkinji Sandri Dekanić.
„ Ali ostale bi to samo lijepe slike da nemamo fantastične soliste, nevjerojatan solistički tim, a svi će oni debitirati u svojim ulogama“, najavio je Blažević te istaknuo kako će najpoznatiji romantični par riječke Opere Anamarija Knego i Aljaž Farasin na premijeri nastupiti kao Elisabeta i Don Carlo, a u kasnijim će ih izvedbama zamijeniti Rebeka Lokar i Dimitris Paksoglou. Rodriga će tumačiti mladi slovenski bariton Jaka Mihelač kojega je uspješna karijera, između ostalog, odvela već do Berlina i tamošnje operne kuće.
U ulozi Filipa II. nastupit će riječki operni prvak Luka Ortar, u ulozi Eboli počasna članica riječkog ansambla, Riječanka Diana Haller te kao Veliki inkvizitor nacionalni prvak Giorgio Surian, solistički trolist koji se danas obratio novinarima.
Luka Ortar, kojemu je Filip II. zasigurno najveći dosadašnji izazov u riječkoj Operi, istaknuo je kako upravo o ovoj ulozi sanja još od svojih studentskih dana te s velikim respektom čeka dan premijere.
Nekadašnji iznimno poznati Filip II., a danas Veliki inkvizitor, Giorgio Surian kazao je kako se veseli svojoj ulozi kao i ponovnoj suradnji s Marinom Blaževićem. „A Filipa. II. prepustio sam sjajnom Luki Ortaru, Filipu za budućnost.“
Mezzosopranistici Diani Haller Eboli će biti još jedna uloga u kojoj će debitirati na riječkoj opernoj pozornici.
„Sve uloge kojima sam debitirala u Rijeci, Belllinijevu Adalgisu ili Händelovog Julija Cezar,,kasnije sam uspješno pjevala u Europi. Kada se prvi put pjeva neka uloga važno je imati vrhunskog redatelja i dirigenta kao što su Marin Blažević i maestro Simon Krečič“, istaknula je Diana Haller i najavila kako će ulogu Eboli u francuskoj verziji opere odnosno „Don Carlosu“ sljedeće sezone pjevati u Stuttgartu.