OPREZ ILI SLUČAJNOST?

Prvog dana cijepljeno tek desetak zdravstvenih djelatnika u županiji

Prvog dana cijepljeno tek desetak zdravstvenih djelatnika u županiji

Tek desetak zdravstvenih djelatnika primorsko-goranske županije cijepilo se danas protiv virusa takozvane Svinjske gripe. Slučajnost ili nepovjerenje u cjepivo?
U županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo sinoć je stiglo cjepivo, s njim je dostavljen i obrazac, kojeg svatko tko se odluči cijepiti treba potpisati. Uz to, internetom kruže priče u kojima se upozorava na opasnost cjepiva i nuspojave kao što su teže alergijske reakcije ili autoimuni procesi s razarajućim posljedicama na organizam.
– O eventualnim češćim ili rjeđim ili bilo kakvim nuspojavama moći ćemo govorit kada bude dovoljno velik broj cijepljenih ljudi – rekao je dr. Dobrica Rončević iz Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.
To bi značilo, boje se pojedinci, da će oni koji se u ovoj turi pristanu cijepiti zapravo biti pokusni kunići. Stručnjaci kažu to nije tako.
– Cjepivo s kojim mi raspolažemo je popraćeno odgovarajućom dokumentacijom koja ne svjedoči o nuspojavama drukčijim nego što je to cjepivo protiv gripe – dodaje dr. Rončević.
Ostaje činjenica da se cijepiti za sada pristalo tek desetak zdravstvenih djelatnika.
– Moram priznati da je za prvi dan relativno mali odaziv zdravstvenih djelatnika. Možda se to može pripisati tome što je relativno kasno navečer stiglo cjepivo – kaže dr. Rončević.
Rončević zaključuje kako će se o dobrom ili lošem odazivu moći govoriti tek kada prođe nekoliko dana. Podsjetimo, cjepivo će u ordinacijama opće prakse za kronične bolesnike i trudnice u drugom i trećem tromjesječju biti dostupno od ponedjeljka.