ORUŽANA RAZBOJSTVA U PORASTU

Od početka godine zabilježeno ih je 82, u istom razdoblju prošle godine bilo ih je 50

Od početka godine zabilježeno ih je 82, u istom razdoblju prošle godine bilo ih je 50

Broj oružanih razbojstava u našoj županiji u velikom je porastu. Od početka godine zabilježeno ih je 82, u istom razdoblju prošle godine bilo ih je 50. Povećanje od čak 64 posto posebno je došlo do izražaja u posljednjih tjedan dana kada su razbojnici u pohodu bili čak 8 puta.
Niz fotografija s mjesta mnogobrojnih prepada mogao bi trajati satima. U cijeloj 2008-oj bilo je 76 razbojstava, ove je godine ta brojka premašena već u subotu. Koliko će ih biti do kraja godine, teško je reći, no višegodišnje analitičko praćenje govori kako se najveći broj događa u studenom i prosincu.
– Situacija nije zabrinjavajuća, radi se o trendu kaznenih djela koji je kako na nivou Hrvatske tako i naše županije – kazao je načelnik Odjela općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske, Željko Kruneš.
Iako razbojstva značajno rastu, u opadanju su teške krađe i provale.
– Počinitelji kaznenih djela teških krađa mogu jako teško prodavat robu na crnom tržištu, odnosno nema gotovog novca, pa iz tih razloga počinitelji idu u novčarske ustanove, odnosno u benzinske pumpe u cilju lakšeg dolaska do novca – objašnjava Kruneš.
A benzinske postaje, nakon malih trgovina tijekom ljeta, postale su omiljene mete razbojnika. Najviše prijete nožem, nešto manje pištoljem. Čak četiri puta orobljena je Europetrolova postaja na Martinkovcu.
Policija je riješila 57 posto ovogodišnjih razbojstava, počinitelji su većinom osobe od 18 do 30 godina koje odnose manje novčane iznose od najviše nekoliko tisuća kuna.
U svim ovogodišnjim razbojstvima ozlijeđena je samo jedna osoba i to lakše, nije pala nijedna banka te svega jedna poslovnica FINA-e – u petak u Čavlima. Najviše prepada događa se srijedom, gotovo uvijek u večernjim ili noćnim satima. Od 82 razbojstva, njih 70 dogodilo se u Rijeci i bližoj okolici.