Osnovna škola Kostrena proslavila 15 godina rada i dan škole

Stilin_Galavan

Na blagdan sv. Lucije, jedne od triju kostrenskih zaštitnica, Osnovna škola Kostrena  proslavila je Dan škole i 15. obljetnicu rada. To su učinili filmom o svojoj povijesti, zanimljivom slikovnicom koju su izradili učenici, ali i vrijednim projektima u čijoj su realizaciji sudjelovale Općina Kostrena i INA. Riječ je o senzornom kabinetu i učionici na otvorenom, a školska knjižnica je dobila na dar i vrijednu zbirku knjiga gospodina dr.sc. Vjekoslava Bakašuna. Nastupom zbora, recitacijama i predstavljanjima  svojih radova i projekata, svečanost su na najljepši način zaokružili učenici!  

Svečana sjednica učiteljskog vijeća bila je prigoda za osvrt na osnivanje i rad škole u proteklih 15 godina o kojem su govorile ravnateljica škole Adriana Glavan te u ime Primorsko- goranske županije kao osnivača škole pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje i izaslanica župana mr.sc. Edita Stilin koja je u svojem govoru istaknula: „Pozitivna energija koja se osjeti pri samom ulasku u školu ne bi bila moguća bez truda djelatnika kojima ovom prilikom u ime župana Zlatka Komadine i Primorsko-goranske županije kao osnivača škole čestitam. Djeca imaju prekrasne uvjete u ovoj školi, a oni možda nisu cijela populacija Kostrene, ali su svakako cijela budućnost ove općine koja puno ulaže u svoju budućnost i čini razliku.”

Općina Kostrena pouzdan je partner osnivača i škole u svim projektima koji doprinose povećanju kvalitete rada pa je tako prepoznala vrijednost i važnost opremanja kabineta za senzornu integraciju učenika u kojem će se provoditi programi za osjetno – poticajni  odgoj i obrazovanje djece osnovnoškolske dobi s naglaskom na važnost osjetne stimulacije za proces učenja i ponašanje kod djece urednog razvoja i kod djece s teškoćama u razvoju.

S velikim veseljem pratimo i podupiremo aktivnosti škole, jer bez obzira što nismo osnivači, u nju idu naša djeca kojima želimo osigurati što bolje uvjete rada i boravka u školi. Drago mi je da škola i njezini djelatnici neprestano promišljaju i predlažu nove projekte kojima će podignuti obrazovne standarde na višu razinu i na tome im se od srca zahvaljujem. Čestitam vrijedan jubilej i želim puno uspjeha u radu, još puno novih zanimljivih projekata.“, rekao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

U slijedećoj fazi, planira se opremiti i Snoezelen soba, poseban oblik multisenzornog prostora koji korisnicima pruža sigurno okruženje i potiče ih na interakciju s okolinom.

Važnost i obrazovne mogućnosti prostora za učenje na otvorenom prepoznala je INA i pružila potporu realizaciji projekta kroz koji će se učenici moći izravno povezati s prirodom i učiti temeljem iskustava. „Ina posebnu pozornost i brigu pridaje upravo djeci i mladima. Veseli nas kada možemo pomoći u realizaciji kreativnih ideja kao što je učionica na otvorenom. Školski okoliš je mjesto stjecanja znanja i vještina, ali i usvajanja načela održivog razvoja i interesa za okoliš, a što je također jedna od smjernica Ininog poslovanja“, istaknula je u svojem govoru Lovorka Lučić, direktorica Ljudskih resursa za Rafinerije i marketing u Ini.

Od 2011. godine u OŠ Kostrena se provodi projekt „Učenici pisci“, specifičan oblik interdisciplinarnog podučavanja i međukulturnog dijaloga kroz koji učenici pod mentorstvom dr.sc. Korine Udina stječu znanja o tome kako nastaje književno djelo i kako izgleda put od autorove ideje do čitatelja, usvajajući znanja o pisanju, ilustriranju i predstavljanju djela. Ovoga puta predstavili su svoju četvrtu slikovnicu čija je glavna tema ljubav prema životinjama i njegovanje prijateljstva, a posebnost slikovnice su ilustracije izrađene na recikliranom papiru starih knjiga i časopisa. Učenici članovi Knjižnog čitalačkog kluba osmislili su idejno rješenje ovogodišnjeg školskog suvenira – bijelog kišobrana s motivima Kostrene i vedrih dječjih lica kao neupitnih simbola nade i optimističnog pogleda u budućnost, dara koji su sa sobom ponijeli svi uzvanici.

Svečana sjednica zaključena je zahvalom ravnateljice Glavan dr. Nataši Dragaš Zubalj za brigu i požrtvovnost koju svakodnevno neumorno iskazuje kao školska liječnica u izazovnom vremenu pandemije, osnivaču Primorsko-goranskoj županiji na svim ulaganjima u stvaranje uvjeta obrazovanja po najvišim pedagoškim standardima, Općini Kostrena na ulaganjima u kvalitetu rada i boravka u školi te Ini za podršku školskim projektima. Osobitu zahvalu uputila je prvoj, umirovljenoj ravnateljici prof. Biserki Miškulin kao i svim djelatnicima škole za predanost kojom obavljaju svoj posao i izniman doprinos u radu i životu škole.