#Ostani doma za uspjeh turističke sezone

U Hrvatskoj je trenutno prijavljeno 13 tisuća turista, oko 9 tisuća domaćih i 4 tisuće stranaca, lani ih je u istom vikendu bilo 180 tisuća. U emisiji Planet Ri gostovao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji unatoč nezavidnoj situaciji na europskom turističkom tržištu vidi dašak optimizma.  

Drago Tomas_Cropix_Stanicic 5

U Hrvatskoj je u ožujku boravilo 118,2 tisuće turista ili 75 posto manje nego u istom mjesecu 2019., dok je noćenja ostvareno 53 posto manje, prvi su podaci iz sustava eVisitor koji potvrđuju iznimno negativan utjecaj pandemije covid19 na turistička kretanja. U HTZ-u pripremaju kampanju usmjerenu domaćim turistima kojih je na godišnjoj razini svega 13 posto što je uspoređujući s primjerice Francuskom ili Italijom višestruko manje. 

Vlada je 18. prosinca 2019 donijela odluku o usvajanju Cro kartice kojom poslodavci radnicima mogu uplatiti 2500 kuna namijenjenih na potrošnju isključivo u ugostiteljskim i turističkim objektima koji će biti uključeni u program. Cro kartica je neoporezivi primitak koji poslodavci mogu isplatiti svojim radnicima, no koronavirus je poslodavce bacio na koljena, državni proračun je ionako preopterećen stoga ostaje pitanje na koji će način turistički stručnjaci motivirati hrvatske građane na tuzemna putovanja.

U prilogu pogledajte kakva jer situacija na najjačim emitivnim tržištima. Iz HTZ-ovog ureda u Munchenu javila se Nera Miličić, novosti iz Milana prenijela je Viviana Vukelić, dok se iz glavnog grada Francuske javila Danijela Mihalić Đurica.