OTKRIVENI MOZAICI NA RIJEČKOM TLU

Osim mozaika, pronađen je i masivni kameni sarkofag

Osim mozaika, pronađen je i masivni kameni sarkofag

Nakon šestomjesečnih arheoloških istraživanja u Starom gradu na arheološkom lokalitetu Pul Vele Crikve ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje se nalaze ostatci građevine za koju stručnjaci pretpostavljaju kako je riječ o starokršćanskoj bazilici koja datira iz 5. stoljeća, istraživači Hrvatskog restauratorskog zavoda pronašli su i očuvane mozaike. Njima je bio prekriven pod starokršćanske bazilike, a riječ je o prvim mozaicima pronađenim u Rijeci.
Osim mozaika, pronađen je i masivni kameni sarkofag. On je, što je rijetkost, još uvijek zatvoren i zapečaćen, a od zuba vremena sačuvala ga je žbukana podnica.
– Tko je sahranjen u njemu to je nemoguće reći ali zasigurno je riječ o važnoj osobi tadašnje starokršćanske zajednice tarsatičke. Osim što je skupocjena grobnica, to je jedini kasnoantički grob i jedni sarkofag pronađen dosada u Rijeci – rekao je voditelj arheoloških istraživanja Josip Višnjić.
Za područje Pul Vele Crikve Grad će raspisati arhitektonski natječaj za njegovu zaštitu, a dosad je za istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda iz proračuna izdvojeno 3 800 000,00 kuna.