Otvara se dječja kuća u Rijeci – nova, prva, jedinstvena! naša, a dječja!

vlcsnap-2021-03-25-15h22m30s854

Otvara se dječja kuća u Rijeci – nova, prva, jedinstvena!

naša, a dječja!

 

 

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je izgradio golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci.

 

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvara svoja vrata.

Kreativni potencijal koji pulsira iza zidova ove kuće i čeka svoje male stanare, jedna je od najljepših priča što ih je ispričala Europska prijestolnica kulture u Rijeci – jer je namijenjena baš najljepšima i najdražima: djeci ovoga grada i njegove šire okolice.

 

A priča je započela pripremom projekta, traženjem financijskih sredstava za njegovu realizaciju i kandidaturom Rijeke za EPK te prijavnom knjigom u kojoj je Dječja kuća pronašla svoje mjesto kao programska cjelina i kao fizičko zdanje.

Od 2017. godine razvijao se u Rijeci, pod kapom Europske prijestolnice kulture, ljetni Dječji festival Tobogan i on je, uključenošću svih riječkih kulturnih ustanova u brojne programe i radionice za djecu, već dao naslutiti koliko je neodoljivo šarmantna ideja Dječje kuće: na jednom mjestu, kroz cijelu godinu, ponuditi tako šarolik spektar izvedbi i smisleno usmjeriti snažnu dječju kreativnu energiju.

U srpnju 2018. godine Rijeka je, zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekta obnove zgrada u Benčiću, potpisala ugovor o dodjeli 68,21 milijun kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju Dječje kuće i Gradske knjižnice u kvartu kulture Benčić. Dječja kuća u vidu fizičkog mjesta postala je time sasvim realna stvar i, početkom 2019. godine, započela je njena izgradnja.

 

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Svojedobno ju je okarakterizirao kao „Čarobnu kutiju“ inspiriranu „Alisom u zemlji čudesa“, u kojoj posjetitelji postupno otkrivaju njene tajne. I Dječja kuća to doista jest – ona je kuća u kući jer je načinom izgradnje umetnuta u postojeću ciglenu zgradu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić. A svatko se ulaskom u nju već na prvi tren može osjetiti Alisom u zemlji čudesa, jer ovakav kulturni centar namijenjen djeci, s tako širokim spektrom aktivnosti i tako kvalitetno, moderno opremljen i vedro, šareno uređen – u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

 

Organizirani obilasci za građane i programske aktivnosti u travnju

 

U prvim danima nakon svečanog otvorenja u ovo će se moći uvjeriti i građani Rijeke jer će od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja biti organizirane vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane. Ovi će se obilasci odvijati u manjim grupama od dvadesetak osoba, uz predočenje besplatnih ulaznica i uz poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

Građani zainteresirani za obilazak Dječje kuće svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18b, od četvrtka 25. ožujka 2021.

 

Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka svoj redovan rad u Dječjoj kući za počinje u ponedjeljak 29. ožujka te je od tada nadalje otvoren prema redovnom radnom vremenu svih odjela i ogranaka Knjižnice – od 8.00 do 19.30 sati te subotom do 13.00 sati.

 

U subotu 3. travnja u Dječjoj kući će se održati i prvi programi. Od 9.30 do 11.00 sati u prostoru Šume Striborove na 3. katu kuće, održava se radionica “Prime Parole” – mala škola talijanskog jezika za djecu od 4 do 6 godina, početnike i one s laganim predznanjem ovog jezika. Od 11.00 do 12.00 sati, na istom mjestu održat će se radionica “Pssst… Priča!” namijenjena istom uzrastu, a predstavlja pričanje i čitanje priča uz jezične vježbe, vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Za oba ova programa kapacitet prijavljenih je već popunjen, no tijekom travnja ovi se programi ponovo održavaju.

 

Nakon kratke pauze u vrijeme Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, već od 6. do 10. travnja, za vrijeme trajanja školskih praznika u Dječjoj kući će se održavati posebni programi, a od 19. do 24. travnja programi manifestacije Tjedan dobre dječje knjige. Više detalja o ovim programima, rasporedu odnosno kalendaru događanja, načinu prijava za prisustvovanje i sudjelovanje – bit će moguće doznati na web stranici Dječje kuće https://djecjakuca.hr/

 

Kad se velike ruke slože

 

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri gradske kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Uz njih, u bliskoj suradnji naći će se udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić, a u programe će biti uključeni i mentori koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.

Kako bi osmislili programe i organizaciju rada Dječje kuće predstavnici nabrojane četiri gradske kulturne ustanove u proteklim su godinama održali brojne zajedničke radne sastanke, ostvarili suradnje sa više Dječjih kuća na području Europe u smislu razmjene iskustava, gostovali u gradovima Europe na dodatnim edukacijama i ugošćavali europske kolege u Rijeci radi prikupljanja primjera dobre prakse i razmjene ideja.

Osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, a to zapravo znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u Striboru, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Ovakav pristup u radu s djecom i za djecu, u kojem se suradnjom različitih ustanova otvaraju posve nove kreativne mogućnosti, predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj. Najplastičnije je ovaj model došao do izražaja u organizaciji i provedbi Dječjeg festivala Tobogan, a vidljiv je i u magazinu Brickzine, kako u njegovim tiskanim izdanjima, tako i u online izdanju. Sada ova iskušana složnost velikih ruku ravnatelja i zaposlenika riječkih kulturnih ustanova ulazi u Dječju kuću, pod zajednički krov, da ondje ostane trajno programski usidrena.

 

 

Čarobna kutija od prizemlja do krova

 

Projektiranje Dječje kuće i njena izgradnja otpočetka su bili usmjereni u očuvanje specifične ciglene vanjštine ove zgrade. Dječji magazin Brickzine, nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, svojim je nazivom (brick=cigla) dodatno skrenuo pažnju na moment u kojem se oko ciglenog objekta u Benčiću stvarala jedna nova i neobična priča. Masivni fasadni zidovi od pune opeke, probijeni manjim otvorima ostali su glavna vanjska struktura kuće i originalni, prepoznatljiv element nekadašnjeg tvorničkog zdanja. Novi unutrašnji zidovi kuće izgrađeni su na novoj podlozi i time je cijela kuća iznova sagrađena – unutar ciglene kuće. U izgradnji su iskorišteni i originalni lijevani željezni stupovi i grede, prozori su zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, a unutrašnjost kuće oblikovana je tako da zadovolji potrebe djece i prostorne potrebe za programske aktivnosti koje će se odvijati u Dječjoj kući.

 

Ulazni atrij Dječje kuće prostran je i slobodan Dnevni boravak, cjelina u kojoj djeca mogu boraviti s roditeljima i zabaviti se bez unaprijed planiranog dolaska ili upisa u pojedinu radionicu. Tu se nalazi i kafe bar, a u prizemlju su još i garderoba, sanitarne prostorije i prolazi do stubišta za gornje katove.

Na prvom i drugom katu smještena je višenamjenska Dvorana sa 75 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i pozornicom. Ona je namijenjena projekcijama dječjih filmova, izvedbi dječjih predstava, održavanju glazbenih programa, književnih večeri te raznim drugim aktivnostima. Ova višenamjenska dvorana služi i gledanju dječjih filmova koje će djeca sama stvarati, ali i projekcijama filmova prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju.

Na prvom i drugom katu uz Dvoranu su smještene i radioničke prostorije. Na prvom se katu nalazi Backstage dvorane, Most koji će po dovršetku obnove Dječju kuću povezati sa zgradom MMSU-a i Galerija, a na drugom Kino studio i Šuma Striborova. Radioničke prostorije imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima i srce su stvaralaštva Dječje kuće, a programski sadržaji koje ovi prostori nude tiču se, između ostalog, medijskog opismenjavanja djece 21. stoljeća rođene u svijetu digitalnih tehnologija.

Na trećem katu Dječje kuće svoj je novi dom, raskošniji i kvadraturom trostruko veći, pronašao Stribor, odjel Gradske knjižnice za djecu. S novim prostornim mogućnostima otvaraju se i novi sadržaji za male članove Stribora, a povezano s time, u budućoj Gradskoj knjižnici, formirat će se odjel za mlade i na taj će se način primjereno razdijeliti literatura za mlade od one za djecu. 

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalazi se Kontejner – prostor za različite aktivnosti, među ostalima i za predstave, te Terasa s koje se pruža nesvakidašnji pogled na krovove obližnjih kuća u kvartu.

 

 

Dječja kuća opremljena suvremenim hrvatskim dizajnom i vrhunskom multimedijalnom opremom

 

Kao što je od ranije već poznato, projekte obnove Dječje kuće je izradio ured Randić i suradnici d.o.o., radove je izvela tvrtka ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor je provela tvrtka ZEM nadzor d.o.o, u zajednici s ZIV-TICA, Zagreb i Nila InfraRed d.o.o., Zagreb, svi odabrani na javnim natječajima.

 

No, ono o čemu se do sad nije toliko mnogo pisalo i govorilo – jest opremanje Dječje kuće. Ono je posljednje došlo na red. Namještaj za kuću dobavila je na javnom natječaju izabrana tvrtka Primat Logistika d.o.o., Hrvatski Leskovac, a kuća je opremljena u najvećem dijelu hrvatskim dizajnerskim proizvodima. Većina namještaja (stolice, fotelje, stolići) iz proizvodnog su pogona mlade hrvatske tvrtke Prostoria d.o.o., koja u svom programu kombinira suvremenu tehnologiju te obrtnički i ručni rad najviše kvalitete.

Uz namještaj hrvatskih dizajnera, u zgradi su postavljene i dvije instalacije. U prizemlju je Riječka klupa-Plupa, mladih dizajnera Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića, a tapiseriju u Šumi Striborovoj osmislila je akademska slikarica Sanja Ipšić-Randić.

 

Multimedijalnu opremu za filmski i glazbeni studio, te za dvoranu u kojoj će se održavati audio vizualne izvedbe, predstave i filmovi dobavila tvrtka Audio Video Consulting d.o.o., Zagreb. Dvorana Dječje kuće omogućit će malim Riječankama i Riječanima, kao i onima starijima, jedinstveno i neponovljivo kino iskustvo. Dvorana je opremljena vrhunskom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos surround zvučnom tehnologijom. Ovime Rijeka ujedno prva u Hrvatskoj ima Dolby Atmos tehnologiju, kao veliki tehnolški iskorak u doživljaju zvuka, u odnosu na klasično kino. Dvorana ima i mnogo tehnoloških noviteta poput, primjerice, integriranog sustava zvuka namijenjenog slabočujnim osobama. Dodatno, Atmos zvučni sustav  je najnapredniji tehnološki sustav za reprodukciju višekanalnog zvuka koji trenutačno postoji, okosnica je ove tehnologije, a ujedno i temeljna razlika u odnosu na tradicionalne surround sustave, širenje je zvuka u vertikalnom smjeru. Dva manja studija za snimanje i montažu opremljena su chroma key površinom za vizualne efekte i kompoziting, dva 4k kamkordera, 2 robotske kamere, raznim vrstama mikrofona za svaku namjenu, 6 kanalnim audio snimačem i audiom mikserom, sustavom LED rasvjete na nosivoj konstrukciji ili stalcima od 12 led panela s pripadajućom kontrolom, video mikserom s kontrolnim panelom za kreiranje virtualnog studia i prijenose uživo te ostalom potrebnom opremom i softverima za izvođenje radionica i drugih programa. Navedeni prostori i oprema omogućuju izvođenje raznovrsnih edukacijskih programa, od “klasičnog” igranog i dokumentarnog filma i TV reportaže i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova. 

 

RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja dobavila je tvrtka Viva info d.o.o., Zagreb, računalnu opremu Span d.d. i Combis d.o.o., Zagreb, a opremu za telefonsku mrežu Actual IT d.d., Kopar, Slovenija. Ugostiteljsku opremu za bar u prizemlju dobavila je tvrtka Fusio d.o.o., Poreč.

 

 

Financiranje izgradnje i opremanja kuće

 

Preoblika Ciglene zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Dječju kuću kvarta kulture, provedena je u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt. Ovaj se projekt  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162,1 milijun kuna, od toga je bespovratnim EU sredstvima financirano 68,2 milijuna kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU financirano je 10 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima riječkog gradskog proračuna. Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

 

 

Povijesna crtica 

 

Ciglena kuća u sklopu tvorničkog kompleksa Benčić pojavila se 1889. kao objekt za sušenje duhana, u doba kada je na toj lokaciji djelovala Tvornica duhana.

 

 

Bivši industrijski kompleks Rikard Benčić postaje riječki kvart kulture Benčić

 

U Bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić proteklih nekoliko godina nastaje kvart kulture Benčić. Ondje je u tzv. H objektu bivše tvornice, u prvoj fazi već uređen i otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji na toj lokaciji djeluje od 2018. godine. U studenom 2020. u Upravnoj zgradi bivše tvornice, tzv. Palači šećerane, otvoren je novi prostor i stalni postav Muzeja Grada Rijeke. Sada se u tzv. Ciglenoj zgradi otvara Dječja kuća. I u kvartu kulture još predstoji dovršetak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka. Također, tijekom proljeća dovršit će se i uređenje preostalih javnih površina u Benčiću do gradilišta knjižnice.

Izgradnja kvarta kulture tj. obnova ovih zgrada industrijske baštine, najveće je ulaganje u kulturu od početka razdoblja samostalne Hrvatske. U velikom se dijelu ove obnove financiraju europskim sredstvima i to zahvaljujući dobro pripremljenim projektima na temelju kojih su ta EU sredstva odobrena.

 

Istaknute dodatne informacije:

 

5 dana traju vođeni obilasci kuće za građane

 

Od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja organiziraju vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane građane. Ovi će se obilasci odvijati u manjim grupama od dvadesetak osoba, dva puta dnevno, uz predočenje besplatnih ulaznica i uz poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi. Građani zainteresirani za obilazak Dječje kuće svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18b, od četvrtka 25. ožujka 2021. Radno vrijeme Ri-infa je od 8.00 do 20.00 sati.

Tijekom organiziranih obilazaka za građane, u Galeriji Dječje kuće na prvom katu bit će postavljena izložba „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“. Riječ je o dječjim radovima koji su nastajali na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. godine i na kojima su djeca iscrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad, po mjeri imaginacije i vedrine. U Dvorani na drugom katu u organizaciji Art-kina prikazat će se kratkometražni animirani film „Crni vuk, bijeli vuk“ poznate hrvatske autorice slikovnica i animiranih filmova Ivane Guljašević Kuman, dok će se, u suradnji s Francuski institutom u kulturi u Zagrebu, prikazati i dva recentna animirana naslova,  „Atelje“ Biance Mansani  te  „Ris u gradu“ Nine Bisiarine. Prvi posjetitelji Dječje kuće imat će priliku u novoj dvorani pogledati i jedan od mnogobrojnih animiranih epizoda legendarnog prof. Baltazara iz bogate produkcije Zagreb filma, „Ulične svirače“ Milana Blažekovića iz 1978.U Dvorani će Petra Šarac izvesti i petominutnu scenu iz predstave Oh la la (Bernard Friot – Hervé Tullet). U Šumi Striborovoj, također na drugom katu trajat će prikaz 3D printanja u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Moći će se obići i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, na trećem katu kuće. A na četvrtom katu, u Kontejneru priredit će se petominutna scena predstave tj. edukativnog projekta Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Lutkofor“ autorice Vedrane Balen Spinčić u izvedbi Alexa Đakovića i Petre Kovačić, izvodit će se i Lutkarska učionica – desetominutna prezentacija s lutkama prema konceptu i izvedbi Tilena Kožamelja i Davida Petrovića, također i petominutna scena iz predstave tj. edukativnog projekta Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Teatromanija“ autorica Vedrane Balen Spinčić i Petre Šarac u izvedbi Petre Šarac i Petre Vučković, te scena iz predstave Pike Vončine „Četiri godišnja doba“ u izvedbi Damira Orlića. U Kontejneru će se prikazivati i dječji filmovi nastali u sklopu Putujućih filmskih radionica Art-kina kao i radionica koje je Art-kino organiziralo tijekom proteklih izdanja festivala Tobogan. U četvrtak, 1.4., posljednjeg dana obilaska za građane, u Kontejneru će biti prikazana radionica MMSU Laba „Otisak kuće“, a u Šumi Striborovoj „Sfingina zagonetka“ Gradske knjižnice Rijeka.

Ovi će se programi odnosno inserti iz predstava održavati kao primjeri rada u kući sa svrhom da se građanima u obilasku dočara funkcionalnost i namjena različitih prostora u Dječjoj kući.

 

U subotu, 27.3. obilasci za građane održavaju se od 10.00 do 11.00 sati, te od 13.00 do 14.00 sati. Subotnje obilaske vodit će Kristian Benić i Tanja Badanjak iz Gradske knjižnice Rijeka. U ponedjeljak, 29.3. obilasci za građane održavaju se od 17.00 do 18.00 sati te od 18.30 do 19.30 sati, a vode ih Barbara Zupičić i Dina Ožanić iz Art kina. U utorak, 30. ožujka, obilasci su također u 17.00 i u 18.30 sati, a vode ih glumci Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić i Petra Vučković. U srijedu, 31. ožujka u isto vrijeme (17.00 i 18.30 sati) obilaske vode Ivana Lučić i Nataša Šuković iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a u četvrtak, 1. travnja obilaske u 17.00 h i u 18.30 h vode glumci Gradskog kazališta lutaka Rijeka David Petrović i Petra Vučković.

 

 

Proljetni praznici u Dječjoj kući od 6. do 10. travnja

 

Poseban izvedbeni i radionički program priprema se u Dječjoj kući za razdoblje trajanja proljetnih praznika, od 6. do 10. travnja 2021.

 

Izložba „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića

Svakoga dana od 10 do 19 sati

Galerija Dječje kuće, 1. kat

Okupljeni dječji radovi na ovoj izložbi nastajali su na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. godine: na radionici Otisni “Pozdrav iz Benčića”, realizirane u okviru festivala Tobogan, te “na daljinu” na radioničkoj aktivnosti Rijeka – Balthazargrad vizure grada s djecom iz susjedstva muzeja u okviru izložbe 51000 Balthazargrad, a radovi su korišteni kao predlošci za razglednice u okviru izrade fanzina Beni. Djeca su u svojim radovima ucrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad po mjeri imaginacije i vedrine. Iščekivanje novog umjetničkog kvarta koji izranja iz gradilišta otvara mjesto zamišljaju novih mogućnosti, s pogledom na okoliš, Muzej, Dječju kuću kao nova mjesta stvaranja koja mogu potaknuti zajedništvo, kako bi cjelokupno susjedstvo postalo dinamično i živo mjesto, mjesto trajnog stvaranja i novi dnevni boravak grada.

 

Radionica MMSU Lab – “Otisak kuće”

7. travnja, od 17.30 do 18.30 sati

Kontejner, 4. kat

Voditeljica: Ivana Lučić

Dječja kuća je kao “čarobna kutija” umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu bloka bivše tvornice Rikard Benčić. Kako bi otkrili što sve skriva najprije ćemo prošetati kućom, otkriti što se sve u njoj može raditi, na koji način se zabaviti ili nešto naučiti, što će se sve moći istraživati i stvarati. Na putu od prizemlja do krova otkrit ćemo i zanimljivosti iz kućne povijesti ili neke nove elemente arhitekture. Istraživanje završavamo na krovu kuće gdje će se u prostoru Kontejnera održati kratka radionica. Koristit će se tehnika visokog tiska uz motive iz Dječje kuće te će na taj način polaznici kombinacijom otisaka stvarati jednostavne grafike.

Godište: 7+

Prijava: http://bit.ly/otisak_kuce

Rok: do 6.4.

Maksimalan broj: 10 polaznika

 

Vedrana Balen Spinčić – Petra Šarac: Teatromanija,

izvedbeno-radionički program GKL Rijeka

8 i 9. travnja, od 10 do 12 sati

Kontejner, 4. kat

Voditeljice: Petra Šarac i Petra Vučković

Zabavna strana povijesti lutkarstva kroz izvedbu i radionicu!

„Da bismo nešto voljeli, moramo to i poznavati“ osnovni je moto edukativno – umjetničkog projekta Teatromanija koji za cilj ima približiti djeci starijeg osnovnoškolskog uzrasta lutkarsko – kazališnu umjetnost kako bi ju i oni mogli doživjeti kao fenomen koji i njima može biti inspirativan i privlačan. Program se sastoji od izvedbenog i radioničkog dijela; interaktivni izvedbeni moment sadržajno obrađuje kratku povijest kazališta i lutkarstva, a nakon toga slijedi radionički dio u kojem djeca sudjeluju zajedno s glumicama, te kroz igru riječima, asocijacija, pantomime, ponavljaju izdvojene pojmove koje su vidjeli i čuli u izvedbenom dijelu pa kroz vlastitu igru uče o kazalištu.

Godište: 10+

Prijava: propaganda@gkl-rijeka.hr

Rok: 6.4. do 12.00 h

Maksimalan broj: minimalan broj 6 polaznika, maksimalan 10 polaznika

Cijena sudjelovanja 35,00 kn

 

Duša (Soul, Sjedinjene Američke Države, 2020.)

8. travnja, u 15.00 h (3D)

11. travnja u 18.00 h (3D)

Dvorana, 2. kat

Režija:Pete Docter, Kemp Powers

Scenarij:Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers

Uloge:(glasovi): Filip Juričić, Judita Franković Brdar, Dražen Čuček

Animacija:Matt Aspbury. Ian Megibben

Montaža:Kevin Nolting

Glazba:Jonathan Batiste. Trent Reznor, Atticus Ross

Produkcija:Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Distribucija:Blitz

Trajanje: 107 min

U središtu nove animirane priče iz studija Pixar je Joe, učitelj glazbenog u osnovnoj školi, koji sanja postati jazz glazbenikom. Uoči velikog nastupa koji bi mu mogao donijeti željenu karijeru, Joe doživi nesreću zbog koje se njegova duša odvoji od tijela. Na fantastičnom putu povratka u život pomoći će mu tajanstveni lik ’22’. Novi Pixarov film supotpisuje Pete Docter, zaslužan za neke od ponajboljih ostvarenja proizašlih iz ovog inovativnog filmskog studija (Čudovišta iz ormara, Nebesa, Izvrnuto obrnuto) koji uvijek iznova pomiče granice u svijetu animacije. Duša je dobitnica Zlatnog globusa za najbolji animirani film i najbolju originalnu glazbu, a nominirana je i za nagradu Oscar u tri kategorije – najbolji animirani film, najbolja originalna glazba i najbolji zvuk. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Rezervacije: ulaznice@art-kino.org

Cijena ulaznice: 20 kn

 

Slavna invazija medvjeda na Siciliju (La fameuse invasion des ours en Sicile, Francuska/Italija, 2019.)

8. travnja, u 18.00 h

10. travnja u 18.00 h

Dvorana, 2. kat

Režija: Lorenzo Mattotti

Scenarij: Thomas Bidegain, Dino Buzzati, Lorenzo Mattotti, Jean-Luc Fromental

Animacija: Antoine Antin, Daniel Coggiola, Toni Mengual, Uriel Mimran, Leonard Ward

Montaža: Nassim Gordji Tehrani, Sophie Reine

Glazba: René Aubry

Produkcija: Prima Linea Productions, France 3 Cinéma, Pathé, Indigo Film , Rai Cinema

Distribucija: Discovery

Trajanje: 82 min

Animirani film u kojem će uživati svi uzrasti, a u kojem pratimo fantastičnu priču susreta i suživota medvjeda i ljudi. Ova fantastična priča započinje u davna vremena dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije. Kada lovci otmu medvjedića Tonia, sina kralja medvjeda Léoncea, ovaj u nakani da vrati svoga sina i osigura blagostanje svojem narodu, krene u borbu protiv ljudi. Uz moćnu medvjeđu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, ali nažalost uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Redatelj filma slavni je talijanski ilustrator i stripaš Lorenzo Mattotti, a nadahnuće za ovaj animirani film pronašao je u istoimenoj priči Dina Buzzatija. Film za sve one koji vole legende i avanture. Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku.

Rezervacije: ulaznice@art-kino.org

Cijena ulaznice: 20 kn

 

Tvornica snova (Drømmebyggerne, Danska, 2020.)

9. travnja u 15,00 h

Dvorana, 2. kat

Režija:Kim Hagen Jensen, Tonni Zinck

Scenarij:Søren Grinderslev Hansen, Kim Hagen Jensen

Uloge:(glasovi): Amanda Prenkaj, Janko Rakoš, Mia Melcher

Montaža:Rikke Selin

Glazba:Kristian Eidnes Andersen

Produkcija:First Lady Film

Distribucija:Blitz

Trajanje: 81 min

Danska obiteljska animirana avantura Tvornica snova inventivna je, inteligentna i zabavna priča koja prati mladu Minnu čiji se život naglo mijenja kada se u obiteljski dom usele tatina nova zaručnica Helena i njezina kćer Jenny. Poulsestra se pokazuje zlom, i Minna želi da ona ode. No jedne noći u snu Minna otkriva Graditelje snova koji je nauče kako da gradi vlastite sne, ali i snove drugih pa odluči na taj način promijeniti i ponašanje Jenny. Građenje snova drugih ima svoje posljedice kojih Minna postane svjesna kad se polusestra više ne uspije probuditi. Odjednom, pred njom se stvorila velika prepreka: ako želi sačuvati obitelj u stvarnom svijetu, Minna mora spasiti Jenny u njezinim snovima. Nastao prema stvarnom snu animatora Kima Hagena Jensena, Tvornica snova predstavlja ne možda toliko jedinstvenu, ukoliko u obzir uzmemo tematiku snova, koliko neobičnu i zabavnu priču koja se bavi odnosom na relaciji otac-kćer, kao i teškoćama bivanja modernom obitelji.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Rezervacije: ulaznice@art-kino.org

Cijena ulaznice: 20 kn

 

Raya i posljednji zmaj (Raya and the Last Dragon, Sjedinjene Američke Države, 2021.)

9. travnja, u 17.30 h

10. travnja, u 15.00 h

11. travnja u 15,00 h

Dvorana, 2. kat

Režija:Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs, John Ripa

Scenarij:Adele Lim, Qui Nguyen

Uloge:(glasovi): Tara Thaller, Krešimir Mikić, Noa Zelenko

Glazba:James Newton Howard

Produkcija:Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures

Distribucija:Blitz

Trajanje: 114 min

Fantastična avantura Raya i posljednji zmaj nova je animacija proizašla iz Disneyjeve tvornice čarolije, koja je inspirirana kulturama jugoistočne Azije. Davno, u čarobnom gradu Kumandra, ljudi i zmajevi živjeli su zajedno u slozi. No, kada su zle sile poznate kao Druuni postale prijetnja za sve, zmajevi su, žrtvujući sebe, spasili čovječanstvo. Sada, 500 godina kasnije, ta ista čudovišta su se vratila, stoga je na Rayi, neustrašivoj i usamljenoj ratnici, da pronađe posljednjeg zmaja kako bi zauvijek zaustavili Druune. Međutim, tijekom svog putovanja Raya će naučiti da će joj za spas svijeta trebati ipak nešto više od zmajeve magije – neophodno je povjerenje i timski duh prije svega.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Rezervacije: ulaznice@art-kino.org

Cijena ulaznice: 20 kn

 

Sfingina zagonetka

8. travnja, u 18.00 h

Šuma Striborova, 2. kat

Larpovska mitološko-pripovjedačko-kreativna radionica Sfingina zagonetka. Larp je skraćenica za Live Action Role Play, tj. igranje uloga uživo, interaktivni okvir koji, kombinirajući metode improviziranog teatra i psihodrame, sudionicima nudi iskustvo uživljavanja u prethodno osmišljene likove, sa svim njihovim karakternim prednostima i manama u kontroliranom okruženju, prema prethodno osmišljenoj priči.

Godište: 11 – 14 

Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor 

Rok: 6. 4. 

Maksimalan broj: 6

 

Stripaonica

9. travnja, od 17.30 do 19.30

Šuma Striborova, 2. kat

Kroz rad male škole stripa polaznici radionice upoznaju se s poviješću stripa, njegovim tehnikama, elementima, vrstama, junacima, autorima. Povremena su i gostovanja strip-autora te upoznavanje s njihovim stilovima i tehnikama iz prve ruke.

Godište: 11 – 14

Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor 

Rok: 6. 4. 

Maksimalan broj: 6

 

Prime Parole

10. travnja, od 9.30 do 10.15 h (prva grupa) i od 10.15 do 11.00 h (druga grupa)

Šuma Striborova, 2. kat

Mala škola talijanskog jezika za djecu 4-6 godina s laganim predznanjem talijanskog jezika (upravo u tolikoj mjeri da može poslužiti kao dodatna motivacija za nastavak učenja i aktivno sudjelovanje na radionici) i početnike.  Cilj je male škole priprema djece starije predškolske dobi za učenje (drugog) stranog jezika koji bi im mogao biti koristan u svakodnevnoj komunikaciji te njihovom daljnjem školovanju i radu

Godište: 4 – 6 

Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor

Rok: 6. 4. 

Maksimalan broj: 12 (6 po grupi) 

 

Pssst… Priča!

10. travnja, od 11.00 do 12.00 h

Šuma Striborova, 2. kat

Obiteljsko pričanje/čitanje priče uz vježbe za poticanje razvoja uma, govora, jezika, komunikacije i kreativnih sposobnosti djece od 4 do 6 godina. Uz priču s djecom provode se razne jezične vježbe i vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama.

Godište: 4 – 6

Prijava: osobno u Dječjem odjelu Stribor 

Rok: 6. 4. 

Maksimalan broj: 6 (+ 1 roditelj)

 

Program rada Dječje kuće nadalje kroz travanj potražite na: https://djecjakuca.hr/