Otvaranje Parka istarskog vola u Kanfanaru

Jakovlja_2019_3

Otvaranje Parka istarskog vola u Kanfanaru

 

U subotu, 25. srpnja 2020. godine u Kanfanaru će se održati tradicionalna manifestacija 30. Jakovlja i 30. smotra istarskih volova povodom koje će se i otvoriti prvi Park istarskog vola.

 

Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jadna od najvećih fešti u Istri su Jakovlja koja će se ove godine održati po tradicionalni 30-ti put. Priča o Jakovlji priča je i o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo tek oko 1.500 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! Modernizacija poljoprivrede uzrokovala je to da su ove životinje, koje su nekada bile glavni oslonac svake obitelji na istarskom selu i praktički prehranjivale kućanstva čijim su članovima pomagale u svakodnevnom radu, danas gotovo izumrle. O njima brine tek 15-ak uzgajivača koji, čuvajući volove, čuvaju uspomene na svoja djetinjstva i na ovaj najveći simbol Istre.

 

Istarski vol, poznatiji i kao boškarin preko tone je teška životinja – najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe. Kanfanar već 30 godina potiče uzgoj istarskih volova kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Ove će se godine predstaviti izlagači sa 20-tak volova.

 

Ovogodišnji veliki jubilej bit će obilježen svečanim otvaranjem Parka istarskog vola, prvog prostora u Istri tematski posvećenog boškarinu. Park je uređen na prostoru sajmišta – prostoru na kojemu se od davnina sajmovalo i trgovalo stokom i prostoru na kojemu se svih ovih godina održava smotra istarskih volova. Uz atraktivne stalne postave, poput starinskih stogova sijena i slame, nadstrešnica za sijeno (trtoja) i drugih zabavnih i edukativnih sadržaja, Park će prikazivati i sve faze rasta istarskog goveda, od faze teleta teškog 30 kg do faze vola teškog preko tone, kroz zanimljive siluete uz rub Parka i glavnu kanfanarsku prometnicu.

 

Cilj tematskog parka je dodatna promocija Kanfanara kao općine istarskog vola i fuži, te omogućiti bolje upoznavanje domaćih i stranih posjetitelja s karakteristikama i značajem istarskog vola, kao autohtone i visoko ugrožene životinjska pasmine. Također želi se senzibilizirati javnost o potrebi spašavanja ove životinje te poučiti o značaju istarskog vola za kulturološki identitet Istre.

Program

15:00 otvorenje smotre istarskih volova

18:00-19:00 otvorenje Parka istarskog vola, izbor pobjednika smotre

19:30-21:00 zabavni program: Klapa Valdibora

 

Događaj će biti organiziran prema svim preporukama i mjerama zaštite u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

Općina Kanfanar

Općina Kanfanar brendira se kao općina istarskog vola i fuži. Istarski vol, kao važan simbol Istre i životinja bez koje je u prošlosti život istarskog seljaka bio nezamisliv, jedna je od prvih asocijacija na spomen Kanfanara. S druge strane, pozornost je usmjerena na fuže – kraljicu istarske tjestenine. Od davnina su fuži u istarskoj kuhinji bili neizostavan dio blagdanskog stola jer običaj je da se ova tjestenina priprema za posebne prigode. Priča o fužima krenula je iz Kanfanara kada je 1987. godine s radom počeo obrt za proizvodnju tjestenine „Klara M“ koji i danas nastoji proizvoditi tjesteninu na čim tradicionalniji način, koristeći kvalitetne namirnice i posebne načine proizvodnje. Istarski su vol i fuži u centru najveće kanfanarske manifestacije Jakovlje, kada se održavaju smotra istarskih volova i gastro show Fužijada.