OTVARANJE SARKOFAGA ODGOĐENO ZA IDUĆI TJEDAN

Unutrašnjost sarkofaga – Photo by Josip Rupčić

Unutrašnjost sarkofaga – Photo by Josip Rupčić

Mnoštvo nestrpljivih i znatiželjnih pogleda jutros je bilo upereno u masivni kameni sarkofag koji je nedavno pronađen u sklopu arheoloških istraživanja na lokalitetu Pul vele Crikve u Starom gradu. Razlog je njegovo najavljeno otvaranje koje je na razočarenje mnogih nakon nekoliko sati prekinuto. Naime, tijekom pripremnih radova za podizanje poklopca sarkofaga uočena je pukotina preko cijelog poklopca.
– Odgodili smo dizanje tog poklopca do sljedećeg tjedna, najprije moramo napraviti pripremne radove kako ne bi došlo do daljnjeg oštećenja i tek onda će biti obavljeno dizanje poklopca – rekao je voditelj arheoloških istraživanja Josip Višnjić.
Tako će sarkofag koji je trenutno smješten ispred lapidarija riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja na još neko vrijeme ostati misterija.
– S obzirom da je riječ o pripadniku starokršćanske zajednice koji je tu pokopan, a u tadašnje vrijeme se nije prakticiralo prilaganje skupocjenih priloga tako da osim kostiju vjerojatno neće biti ništa u njemu, eventualno nekakav metalni dio odjeće ili nakita i to je to – dodaje Višnjić.
Inače pronađeni sarkofag bio je zatvoren i zapečaćen, što je rijetkost, a od zuba vremena sačuvala ga je žbukana podnica. Zbog izostanka klesanih ukrasa na sarkofagu, arheolozi pretpostavljaju da potječe iz četvrtog ili petog stoljeća kada se takvo što nije uobičavalo raditi. Što je točno unutra službeno ćemo saznati idući tjedan, no spretne ruke jednog ljubitelja riječke povijesti kroz malenu su pukotinu uspjele fotoaparatom zabilježiti unutrašnjost sarkofaga u kojem se ispod vode naziru kosti.