Otvorena 12. međunarodna izložba sportske fotografije „Odlučujući trenutak“

U Galeriji Principij otvorena je 12. po redu međunarodna izložba sportske fotografije „Odlučujući trenutak“.

izlozba

U organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatske olimpijske akademije, u Galeriji Principij otvorena je 12. po redu međunarodna izložba sportske fotografije „Odlučujući trenutak“. S obzirom na epidemiološke mjere, otvorenju su prisustvovali samo nagrađeni i pohvaljeni autori kojima su nagrade i priznanja uručili pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, dopredsjednik ZS PGŽ Miljenko Butković, glavni tajnik ZS PGŽ Darko Ivošević i predsjednik povjerenstva Borislav Božić.

Uspješna suradnja sa Sportskom zajednicom Istarske županije, Savezom sportova Unsko-sanskog kantona, Zavodom za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto i Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije i ove je godine rezultirala rekordnim brojem pristiglih fotografija, njih čak 725, od 100 različitih autora te nije bio nimalo lak posao odabrati 54 fotografije koje se mogu razgledati u Galeriji Principij (Pod Voltun 4, Rijeka) od 8. do 12. prosinca 2020.

Na natječaju su mogli sudjelovati amaterski i profesionalni fotografi, a osim glavne kategorije „Odlučujući trenutak“, fotografije su se mogle slati i za posebne kategorije „Fair play“ koja pokazuje etičnost u sportu te jednu novu, prigodnu za ovu godinu „Sport u krizi“ koja na bilo koji način prenosi atmosferu i stanje sporta za vrijeme pandemije koronavirusa. Prosudbeno povjerenstvo imalo je zahtjevan zadatak, odabrati najbolje te su se vodili kriterijem dobre fotografije, tj. fotografske slike koja s aspekta fotografskih odrednica dobra i uspješna te originalne interpretacije sporta koji je sniman. Odabrana su tri najbolja rada u glavnoj kategoriji, jedan za „fair play“ i jedan za „sport u krizi“ koji su zaslužili novčane nagrade i priznanja. Nagrađena je i najbolja fotografija mladog autora do 21. godine te je ukupno 6 fotografija dobilo pohvalu za izvrsnost.

Cilj ovog projekta je popularizacija sporta, provedba olimpijskih načela te poticanja aktivnosti usmjerenih na promociji kulture i umjetnosti u funkciji sporta. Ove godine bilo je posebno važno zabilježiti i prenesti slikom sportske trenutke, koje većinom nismo mogli uživo pratiti pa su nam fotografije izuzetno vrijedne i značajne jer su ovjekovječile jedan neobičan i izazovan period za sport.

         Uručene su i zahvale suradnicima: Foto klubu Rijeka i Foto Kurtiju te pokroviteljima izložbe: Primorsko-goranskoj županiji, Ministarstvu turizma i sporta i Hrvatskom olimpijskom odboru.

Nagrađene fotografije:

 1.   nagrada

Igor Kupljenik, Elegantno plasiranje, Nogomet, Slovenija

 2.   nagrada

Jan Mastrovic,  Grip, Rukomet, PGŽ

 3. nagrada

         Goran Grudić, Bijeg od oluje, Paragliding, PGŽ

 

Nagrada za kategoriju „Fair play“:

 1.     Mario Radaković, Prijatelji zauvijek plivanje, Zagreb

 

Nagrada za kategoriju „Sport u krizi“:

 1. Bojan Bonifačić, Ostani doma, košarka, PGŽ

 

Pohvale:

Dinko Neskusil, Noć gladijatora,MMA, Karlovačka

Leo Tomić, Pripelo, Dizanje utega, Splitsko – dalmatinska

Manuel Angelini, Just smile, MTB,  Istarska

Roni Brmalj, Nakon sudara, Nogomet, PGŽ

Stanislav Juretić, kolekcija, atletika (kugla), PGŽ  

Vojislav Vojo Pesterac, Moto cross 6403, Moto cross, Srbija

 

Nagrada za najboljeg mladog autora do 21. godine:

Lucija Amižić, Ponor bouldering, penjanje, Splitsko – dalmatinska