Otvorena Špilje, novi stalni postav Divljina s pogledom na more


U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi otvorena još jedne cjeline stalnog postava Divljina s pogledom na more „Špilja“.
U „Špilji“ Prirodoslovnog muzeja Rijeka posjetitelji će imati priliku zakoračiti u krško podzemlje i upoznati njegove osobitosti te još potpunije doživjeti jedinstvenu ljepotu i raznolikost prirodne baštine Gorskog kotara.

Nakon svečanog otvorenja uslijedit će dva predavanja od kojih jedno govori o Zmaju iz podzemlja, a predavačica je Katarina Koller Šarić, mag. biol. exp. zoolog i speleolog:
Dinarski krš je zahvaljujući bogatoj fauni špilja, podzemnih krških voda i oblika jedna od „vrućih točaka“ na Zemlji. Jedna od maskota Dinarida je i podzemni organizam iz skupine vodozemaca, čovječja ribica (Proteus anguinus). Čovječja ribica naseljava krško podzemlje u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a areal joj se širi vjerojatno do Crne Gore. Obitava u čistim, kisikom bogatim vodama u kojima vlada konstantno niska temperatura. Čovječja ribica jedna je od najčudesnijih vrsta zbog svog odabira staništa, nevjerojatnih prilagodbi koje je razvila kako bi opstala u takvom okolišu i sposobnosti preživljavanja milijuna godina.

Pogledajte više o novom stalnom postavu i otvorenju na poveznici