Pad prodaje automobila

U prvih 6 mjeseci u Primorsko-goranskoj županiji prodano 2 155 novih automobila

U prvih 6 mjeseci u Primorsko-goranskoj županiji prodano 2 155 novih automobila

U prvih 6 mjeseci ove godine u Primorsko-goranskoj županiji prodano je 2 155 novih automobila. U istom razdoblju lani, prodano je 4 171 novo vozilo. Drastičan 50-postotni pad prodaje dosad je nezabilježen u hrvatskoj automobilskoj industriji. Koncesionari međutim, kažu kako su takav scenarij i očekivali, i to zbog aktualne gospodarske krize. Ljudi se naime, najprije odriču luksuza, iako je automobil u današnje vrijeme potreba.
Iako se unatrag nekoliko mjeseci kada je kriza tek kucala na vrata, spekuliralo kako će cijene novih automobila pasti i do 30 ili 40 posto, to se nije dogodilo. Naime, proizvodna cijena auta ostala je ista, a država trošarine nije smanjila.
– Troškovi koji ulaze u cijenu jednog automobila od kojih je jedan od najvažnijih financiranje samo rastu svugdje u svijetu. Prema tome, prostora za sniženje cijena nema, niti će biti – rekao je direktor jednog autosalona.
Primjerice, bankovne kamate za kupnju automobila s ne tako davnih 5 do 6 %, skočile su na 8 i pol do čak 11 %. Osim banaka, posebne načine financiranja nude i same auto kuće. Tko se odluči za financiranje dobije i nekakve dodatne popuste.
Unatoč popustima, sasvim je izvjesno kako će prodaja automobila i dalje padati. Dosad je, iako se o tome ne govori previše, prema nekim procjenama u Hrvatskoj bez posla ostalo oko 1000 prodavača vozila.