PAPIRI IDU U KOŠ

E-recepti od ponedjeljka zamjenjuju klasične liječničke recepte

E-recepti od ponedjeljka zamjenjuju klasične liječničke recepte

Gotovo je s testiranjem. U našoj županiji od ponedjeljka u primjenu kreću e-recepti. Liječnički će se recepti u ljekarne slati u elektronskom obliku, uz pomoć Centralnog informatičkog zdravstvenog sustava.
Iz ordinacija opće ili obiteljske medicine pacijent u ljekarnu od ponedjeljka više neće morati s klasičnim receptom. Nakon pregleda pacijenta i određivanja terapije njegov će liječnik e-recept slati izravno u ljekarnu, gdje će pacijent podignuti potrebne lijekove.
– U tom segmentu se itekako poboljšava jedan komfor svih osiguranika, zato što znate da smo do sada morali čuvati recepte, nismo smjeli savijati, pa ne smijete ovo, a da ne govorimo o uštedama koje su na samom papiru nekih 18 do 20 milijuna kuna – objasnio je ravnatelj Područnog ureda HZZO-a Rijeka, Fedor Dorčić.
Porođajne bi muke novog sustava uz uštedu mogle donijeti i čitav niz problema. Kako neslužbeno doznajemo, jedan je, muški pacijent u Međimurskoj županiji, koja je sustav uvela ranije, zahvaljujući jednoj takvoj, navodno umalo završio na hormonskoj terapiji za žene.
– Rad za recepturom, znači od ponedjeljka, mogao bi biti otežan, te apeliram stvarno na razumijevanje pacijenata za bilo kakve potencijalne poteškoće koje bi mogli imati, u tehničkom smislu – napominju u ljekarnama.
U slučaju tehničkih problema prelazi se na rezervnu, dobro uhodanu, papirnatu varijantu. Sličan sustav navodno u Europi imaju samo još Danska i Portugal, a ove se godine u Hrvatskoj očekuju i e-uputnice, a sustav bi zaokružiti trebao e-laboratorij.