Pero Kvrgić dobio je spomen ploču u rodnim Moravicama!

Na Svjetski dan kazališta odana je počast velikanu hrvatskog glumišta. 

moravice

Hrvatski kazališni, filmski I televizijski glumac Pero Kvrgić dobio je spomen ploču u rodnim Moravicama u Gorskom kotaru. Svečanosti otkrivanja spomen-ploče prisustvovala je njegova kćer Ana Kvrgić. ” On je ovdje odrastao, školovao se I dalje krenuo u glumačke vode do realizacije i ostvarenja. Bio je divan otac, samozatajan, volio je ljude, bio je promatrač i sudionik svog vremena.”

Jedna od najpoznatijih uloga imao je u Stilskim vježbama gdje je zajedno sa svojom kazališnom partnericom Lelom Margitić oborio sve rekorde gledanosti. Predstava je prvi puta izvedena 1968. godine i od tada je neprekidno bila na repertoaru. ” Nikada se nismo posvađali, nikada nije došlo do neugodnih situacija i zato je naša predstava koja nas je jako i povezala mogla izdržati 50 godina.To vam je kao brak i mi smo se tako i šalili, da je Perica u braku sa mnom.” – rekla je lela Margitić. 

Zato je na ovaj način na Svjetski dan kazališta Primorsko-goranska županija odala je počast Peri Kvrgiću. “ Mislim da naše velikane moramo obilježiti, a pogotovo kad su iz naših krajeva.” – zaključio je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije. 

Tijekom svoje karijere ostvario je oko 200 uloga, a preminuo je 2020. godine u 93. godini života.