Pet novih sanitetskih vozila za županijski Dom zdravlja

Nova-vozila-saniteta

Odjel sanitetskog prijevoza županijskog Doma zdravlja bogatiji je za pet novih vozila ukupne vrijednosti 1.500.000,00 kn.  Riječ je o vozilima Peugeot Boxer opremljenih za prijevoz pokretnih i nepokretnih pacijenata koji će prometovati na području cijele županije.Nabavka vozila financirana je iz proračuna Primorsko goranske županije. 

Sanitetski prijevoz usluga je Doma zdravlja namijenjena nepokretnim i teško pokretnim osobama, kao i onima kojima zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Pacijent ostvaruje pravo na sanitetski prijevoz putem naloga izdanog od strane izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili zdravstvene ustanove iz koje se vrši prijevoz. Nalog se izdaje sukladno nacionalnom Pravilniku o sanitetskom prijevozu, 24 sata prije planiranog prijevoza, odnosno 48 sati pri relacijama dužim od 150 kilometara.

U Odjelu sanitetskog prijevoza, čije timove čine vozači i medicinske sestre/tehničari, trenutno radi više od 80 zaposlenika koji djeluju na lokacijama u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Rad saniteta je svakodnevan uz organizirani prijevoz tijekom poslijepodnevnih i noćnih sati. Mjesečno se sanitetskim prijevozom preveze prosječno oko 5.000 pacijenata u zdravstvene ustanove u županiji, ali i Hrvatskoj i inozemstvu. U vrijeme pandemije timovi sanitetskog prijevoza provode i zasebni prijevoz COVID pozitivnih bolesnika.

Dispečerski centar sanitetskog prijevoza Doma zdravlja PGŽ dostupan je putem idućih kontakata: 051 338-110 te sanitetskiprijevoz@domzdravlja-pgz.hr.