Pet osoba zaraženo je koronavirusom u Hrvaskoj, dva slučaja u Rijeci, tri u Zagrebu

vlcsnap-2020-02-28-09h33m06s395

Pet osoba zaraženo je koronavirusom u Hrvatskoj. Objavljeno je jutros na konferenciji za novinare. Prenosi dnevnik.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako imamo dva nova pozitivna slučaja koronavirusa. Oba pacijenta imaju vrlo blage simptome. Jedan novi zaraženi pacijent srednje dobi hospitaliziran je u KBC-u Rijeka dok je pacijent mlađe dobi u klinici u Zagrebu. Riječ je o bliskim kontaktima zaraženog mladića iz Zagreba te pacijenta u riječkoj bolnici

“Svo troje prethodnih pacijenata u klinici su dobro s vrlo blagim simptomima, nema ničeg zabrinjavajućeg i uskoro bi mogli ići doma. Prva zaražena osoba više nema simptome. Drugi pozitivan je kućni kontakt. Isto se osjeća dobro. Ono što treba naglasiti je da su to više manje kućne infekcije. Riječki kontakt ima simptome koji su nastali vrlo brzo nakon njihovog primarnog pacijenta. Hospitalizirani su u razmaku manje od jednog dana. Slična je situacija i s pacijentom u Zagrebu. Virus se ponaša kao obiteljski virus”, naglasila  Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihaljević.

Ministar Beroš kazao je kako su svi zaraženi bili u bliskom kontaktu ili s mladićem iz Zagreba ili s pacijentom u riječkoj bolnici te dodao je još osam uzoraka u obradi

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako imamo dobru epidemiološku situaciju.

“Osobe su bile u izolaciji u bolnici. Da nismo hospitalizirali te osobe imali bismo dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontatku. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje”, rekao je Capak. 

Beroš je rekao kako se u novim prostorima predviđenima za karantenu još nitko ne nalazi. Na pitanje dezinficiraju li se vozila javnog prijevoza, šef HZJZ-a rekao je kako za time nema potrebe.

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti.