Peti potvrđeni slučaj u Rijeci

vlcsnap-2020-02-28-09h33m06s395

U Rijeci je još jedna osoba pozitivna na koronavirus. U KBC-u Rijeka trenutno je tako 5 zaraženih. Potvrdili su iz klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu . 

Radi se o osobi koja je bliski kontakt zaražene osobe iz Rijeke. Kako je dosad poznato, prva osoba koja je zaražena u Rijeci je čovjek u pedesetim godinama koji je radio u tvornici u Italiji, a nakon njega oboljeli su njegova žena i njezin brat. Navodi index.hr. Jučer i danas stigle su dvije nove potvrde, a riječ je također o bliskim osobama do sada zaraženih koronavirusom. U Zagrebu je i dalje troje pozitivnih.

Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema, s obzirom na epidemiološku situaciju, no iz Stožera civilne zaštite su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite RH putem web stranice (https://civilna-zastita.gov.hr/), Facebooka i Twittera Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu, čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom epidemiologu radi daljnjih uputa.