PGS: Prijeti nam zdravstvena nesigurnost

U srcu turističke sezone na Krku se trenutno nalazi 150 tisuća ljudi, a broj liječnika i medicinskih sestara jednak je kao i zimi kada tu živi samo 20 tisuća stanovnika.

-”Ni jedna ambulanta u okviru Doma zdravlja PGŽ nije organizirala Turističku ambulantu. Iako je od strane Grada Krka i ostalih općina osiguran budžet bez limita za financiranje turističkih timova u turističkim ambulantama, poručio je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić. Istaknuo je kako je Grad Krk potpisao ugovor sa Zavodom za hitnu medicinu i osigurali su novac za 4 nova liječnika za novu turističku sezonu.

To govori o funkcioniranju u sezoni, ali puno širi problem je funkcioniranje obiteljskih ordinacija u Hrvatskoj. Trebalo bi ih biti 2436, no trenutno ih je 260 bez liječnika, a još 800 ordinacija ima liječnike starije od 60 godina, kaže Vasilić i dodaje:

-“Samo na otoku Krku u ukupno 13 ordinacija obiteljske medicine, 8 liječnika ima više od 60 godina. To ukazuje da su osnivači, Primorsko-goranska županija i Republika Hrvatska trebali poduzet korake na poticanju mladih da upisuju srednje škole i fakultete zdravstvenog usmjerenja te da privuku kadrove iz unutrašnjosti raznim subvencijama.

Jer naime, problem nije samo otok Krk. Upozoravaju na nedostatak liječnika i medicinskih sestara čiji će se nedostatak samo povećavati zbog nepoduzimanja mjera. Smatraju da treba raditi na povećanju upisnih kvota u srednjim školama jer da nema koristi od silnih gimnazija i školovanja ljudi koji su poslije bez posla. Govorilo se i o deficitu u zdravstvu.

Lani je hrvatski zadravstveni sustav imao minus od gotovo 400 milijuna eura, ove godine u prvom tromjesječju već novih 120 milijuna. To znači da hrvatskom zdravstvenom sustavu sustavno fali novaca.

-”Morao bi netko u hrvatskoj politici imati hrabrosti da kaže trebaju li Hrvatskoj 63 bolnice od kojih puno njih radi ono što ne trebaju raditi. Da li Hrvatskoj treba i 49 Domova zdravlja, a u oba sustava manjak zdravstvenog kadra. Netko bi se u našoj zemlji napokon trebao počet baviti funkcioniranjem zdravstva, od njegova financiranja do funkcioniranja, poručio je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš.