PGŽ iz proračuna financira nedostatna sredstva Doma zdravlja, uvodi se nova županijska pomorska linija Baška-Lopar-Baška

Domu zdravlja PGŽ raspoređuje se 1,3 milijuna eura iz županijskog proračuna kojim će se pokriti nedostatna sredstva za rashode redovnog poslovanja, točnije rashode za zaposlene te tekuće i investicijsko održavanje. Odluka će se naći na narednoj sjednici Županijske skupštine PGŽ, izvijestio je župan Zlatko Komadina na redovitoj konferenciji za novinare i ponovno ukazao na problem nedostatnog financiranja od strane države.

„Porezne prihode usmjeravamo u Dom zdravlja. Od njihovih ukupnih godišnjih prihoda, Županija kroz subvencije sudjeluje s oko 13,7 posto, primarno za plaće i materijalne troškove, a kojim bi mogla financirati druge djelatnosti. Zbog nedostatnog financiranja od strane HZZO-a i niskih namjenskih sredstava za opremu i održavanje objekata, prisiljeni smo redovni proračun usmjeravati u financiranje Doma zdravlja, ali i Hitne pomoći. Došli smo pomalo u nemoguću situaciju“, naglasio je župan.

Na novinarsko pitanje o pronalasku adekvatnog prostora za skladištenje muzejske građe tijekom energetske obnove Guvernerove palače, Komadina je odgovorio da se razmatra prostor bivše pošte na Krnjevu u Rijeci, a prijedlog je upućen na suglasnost Ministarstvu kulture i medija.

Finaliziran je projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci San Marino vrijedan 747 tisuća eura, od čega je 300 tisuće eura sufinancirano od strane resornog ministarstva, 130 tisuća eura od Primorsko-goranske županije te oko 317 tisuća eura iz vlastitih sredstava ŽLU Rab.

Resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić informirala je i da će se na sljedećoj sjednici Županijske skupštine razmatrati prijedlog ugovora o međusobnoj suradnji pri uspostavljanju dviju postojećih i jedne nove linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu.

„Radi se o županijskoj liniji na relaciji Crikvenica-Šilo-Crikvenica, međužupanijskoj liniji Rab-Lun-Rab te novoj županijskoj liniji Baška-Lopar-Baška. Za dvije postojeće linije ističu šestogodišnji ugovori te neovisno o tome što se radi o linijama s dugogodišnjom tradicijom prometovanja, radi promjene zakonske regulative nužno je bilo provesti opsežan postupak, a o prijedlogu će se glasati na Županijskoj skupštini PGŽ. Potom će se pristupiti postupku javne nabave i nadamo se dobrom odazivu zainteresiranih brodara“, rekla je pročelnica naglasivši da postupak neće utjecati na prometovanje postojećih linija.

Govoreći o vrijednostima ugovora, istaknula je da se sufinanciranje linija od strane Primorsko-goranske županije, kao nositeljice aktivnosti, kreće od 35 do 55 posto dok procijenjena vrijednost uspostave i održavanja iznosi, za liniju Crikvenica-Šilo-Crikvenica oko 250 tisuća eura, za liniju Rab-Lun-Rab 260 tisuća eura te za liniju Baška-Lopar-Baška 485 tisuća eura. Riječ je o cjelogodišnjim linijama koje će prometovati minimalno četiri puta tjedno uz mogućnost izmjene rasporeda od strane gradova i općina ako se utvrde drugačije potrebe građana.

Pročelnica je zahvalila Gradovima Rabu i Crikvenici, Općinama Dobrinj, Baška, Lopar te Ličko-senjskoj županiji na uspješnoj suradnji u pripremi ovog projekta.

Ljudevit Krpan, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima informirao je o izmjenama i dopunama Provedbenog plana, kratkoročnog dokumenta strateškog planiranja Primorsko-goranske županije.

„Na pola mandata vrijeme je da rezimiramo što smo i u kojem obimu učinili i da vidimo kako ćemo do kraja realizirati sve one odredbe koje smo u planu razvoja definirali. Osim toga, u stalnom smo kontaktu s resornim ministarstvom na temu dopune plana vezano za otoke. Upravo smo u postupku definiranja skupine otočnih projekata u visokoj razini spremnosti za prijavu na natječaj koji očekujemo da će biti raspisan u prvom kvartalu sljedeće godine u vrijednosti od 31,7 milijuna eura“, rekao je pročelnik.