PGŽ: Otvaraju se terase i trgovine

terasa

Stožer civilne zaštite PGŽ na današnjoj je sjednici, analizirajući epidemiološku situaciju, za tjedan dana produžio većinu mjera koje su bile na snazi protekla dva tjedna, ali je neke ipak ublažio. Kako je na konferenciji za novinare rekao načelnik Stožera Mladen Šćulac jučer je na inicijativu župana Komadine održan sastanak s predstavnicima ugostitelja, trgovaca i turističkog sektora. „Uvažavajući njihove stavove te činjenicu da epidemija u Županiji nakon dvotjednog mini lockdowna pokazuje trend stagnacije i laganog pada broja novih slučajeva, donijeli smo odluku da se od ponedjeljka omogući rad terasa ugostiteljskih objekata, kao i trgovina s odjećom i obućom, ali u ograničenom vremenu do 19 sati. Također se omogućuje i rad muzeja te izložbenih prostora dok se sve ostale mjere produžuju  do 3. svibnja“, rekao je Šćulac.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević poručio je da brojke još nisu dobre, ali da vjeruje kako smo prošli vrh ovog trećeg vala. „Danas u Županiji imamo 239 novooboljelih te 213 ozdravljenih osoba. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 935 uzoraka, a udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je danas niži od jučerašnjeg i iznosi 25,6 posto.“ Rončević je dodao da ova stagnacija brojki kao posljedicu ima i nešto manji priliv osoba oboljelih od bolesti Covid 19 koje zahtijevaju hospitalizaciju. Tako je danas u KBC-u Rijeka broj Covid pacijenata manji za 15 osoba i trenutno je 201 osoba hospitalizirana, a njih 12 je na respiratoru. Udio hospitaliziranih osoba unutar aktivnih slučajeva i dalje je stabilnih 7,8 posto. Rončević je najavio od početka svibnja i značajno veće količine cjepiva koje bi u našu Županiju trebale stizati u tjednom ritmu od 12 do 13.000 doza. Rekao je da zdravstveni sustav može tjedno cijepiti i do 30.000 osoba. Do sada je inače prvom dozom cijepljeno 47 379 osoba, a drugom 9 200.

Prema riječima ravnatelja  Thalassotherapije Opatija, kod njih se na liječenju nalazi  37 pacijenata, a još uvijek imaju dovoljno kreveta i za nešto gori scenarij, bez da ugroze redovno funkcioniranje ustanove. Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin  istaknula je da su dosadašnje mjere i rad po online modelu dale dobre rezultate. Broj Covid pozitivnih učenika, kao i nastavnika je dvostruko manji, trenutno je pozitivno 123 učenika i 4 nastavnika, ali se model online nastave ipak produžuje još tjedan, izuzetak su osnovne škole na području Grada Rijeke gdje će učenici prva četiri razreda imati nastavu u učionicama. „Zahvaljujem se na pomoći i razumijevanju ne samo nastavnicima već i roditeljima, djedovima i bakama, a ukoliko se nastavi trend pada zaraze, od 3. svibnja moguć je povratak svih u učionice“, rekla je Stilin. Također je dodala da je jako dobar odaziv nastavnika i nastavnog osoblja na cijepljenje između 50 i 60 posto, te najavila nastavak organiziranog cijepljenja prosvjetnih djelatnika.