„Održan on line "matchmaking"event u sklopu Psamides projekta“

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, partner je Psamides (Ports small and medium alliance for sustainable development) projekta, voditeljice doc.dr.sc. Livije Maglić, a jedan od ciljeva Psamides-a jest optimizacija performansa marina i luka, putem primjene inovativnih alata, koji pomažu upravljanju turističkim tokovima, kontroliraju troškove i pružaju više usluga korisnicima.

Fokus projektnih aktivnosti je na transformaciji pilot inicijativa u projekte većih razmjera, temeljenih na razmjeni iskustava i na međusobnom povezivanju inovativnih klastera s lučkim upravama, vlastima i ostalim relevantnim dionicima pa se u sklopu projekta od 21. - 24. rujna 2021. održao on-line „Matchmaking“ event, usmjeren na razmjenu ideja i informacija o razvoju i primjeni inovativnih tehnologija u svakodnevnom poslovanju marina i luka. Tijekom eventa, sudionici su imali priliku saznati više o inovativnim tehnologijama koje razvijaju europska mala i srednja poduzeća, upoznati predstavnike luka uz ostale partnere Psamides projekta te dogovoriti B2B sastanke s malim i srednjim poduzećima.

Predstavnik Hrvatske, Josip Rukavina (CEO) prezentirao je inženjersku tvrtku Vectrino d.o.o. te je predstavio koncept digitalnih blizanaca podvodnih građevina (identična kopija objekta u virtualnom svijetu), koji omogućuje inženjerima sagledavanje podvodnog objekta u 3D svijetu, analizu postojećih oštećenja te pripremu za buduće događaje koji bi mogli nastupiti tijekom uporabe.

Na eventu je sudjelovalo ukupno 17 malih i srednjih poduzeća mediteranskih zemalja, usmjerenih na razvoj inovativnih proizvoda, usluga i metodologija koje mogu doprinijeti razvoju malih i srednjih luka.

Trajanje Psamides projekta je 32 mjeseca, a ukupni budžet projekta za Pomorski fakultet u Rijeci iznosi 276.412,50 €, dok je ukupna vrijednost projekta 2.859.329,75 €. Projekt je sufinanciran od strane ERDF-a, a više informacija o projektu možete saznati na službenoj web stranici - psamides.interreg-med.eu.

Kategorija