Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

U četvrtak, 26. studenog održat će se 34. sjednica Županijske skupštine u opatijskom hotelu Royal, najavio je na današnjem redovnom susretu s novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić. Na dnevnom redu je 16 točaka, od kojih je Fabijanić istaknuo prijedlog proračuna PGŽ za 2021. godinu s prijedlogom odluke o izvršenju.

Dodao je da je prvih sedam točaka vezano upravo uz proračun za sljedeću godinu, a odnose se na financiranje opreme i projekata zdravstvenih ustanova. Od odluka s Kolegija župana izvijestio je o namjeri potpisivanja sporazuma o partnerstvu za projekt „Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika - razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse (PerPeTuUm aGile)”. Navedeni Projekt prijavio je na poziv Europskog socijalnog fonda – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020 vodeći partner Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa više partnera, a jedan od njih je i  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Također je Primorsko-goranska županija uključena i u pilot projekt Mreža regionalnih središta – RegHub Europskog odbora regija koji ocjenjuju provedbu politika Europske unije.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač rekla je da su u Domu „Mali Kartec“ na Krku u tijeku radovi uređenja ukupne vrijednosti 235.000 kuna u čemu Županija iz vlastitih proračunskih sredstava sudjeluje sa 179.500 kuna. Odlukom sa zadnjeg Kolegija župana izdvojeno je još dodatnih 29.500 kuna. Dodala je nadalje da se raspoređuju i proračunska sredstva jedinicama lokalne samouprave Gorskog kotara za provedbu programa izvaninstitucijske skrbi – pomoć u kući. Općinama i gradovima, koje provode taj program, za plaće geronto domaćica Županija je osigurala dodatnih 80.000 kuna, što je ukupno 330 tisuća kuna u ovoj godini. Istaknula je nadalje da je PGŽ kroz protekle četiri godine za programe izvaninstitucijske skrbi izdvojila oko 1,7 milijuna kuna. 

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je da su na području Županije 125 novozaražene osobe koronavirusom, dok je 134 osoba ozdravilo. Na današnji dan broj aktivnih slučajeva Covid 19 bolesti iznosi 2133. Rončević je rekao da i dalje najviše novih slučajeva zaraze ima u Gradu Rijeci s okolicom, zatim na liburnijskom i crikveničko-vinodolskom području. Rekao je da ohrabruje što nema rasta oboljelih među starijom populacijom, udio osoba iznad 65 godina među novim slučajevima je 13 posto. Dodao je također da nema značajnijeg rasta oboljelih među školskom i studentskom populacijom, te da su trenutno 84 razredna odjeljenja u izolaciji.

Višednevni rast novih slučajeva zaraze doveo je i do povećanog broja hospitaliziranih. Kako je izvijestila zamjenica ravnatelja KBC Rijeka Vladimira Vuletić, od jučer je novih osam Covid pozitivnih zaprimljeno u KBC, pa se broj hospitaliziranih povećao na 105, među kojima je 13 pacijenata na respiratoru. Dodala je da su u pripravnosti i novi kapaciteti na Covid odjelima te istaknula da su u pomoć medicinskom osoblju KBC stigli i timovi iz opatijske i crikveničke thallasotherapije kao i tim anesteziologa iz lovranske bolnice. 

 

Kategorija