Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

Župan Komadina: Danas nemamo novozaraženih, apeliram na građane da poštuju protuepidemijske mjere i preporuke

 

     

Župan Zlatko Komadina redovnu konferenciju za novinare otvorio je dobrim vijestima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. “Danas je dobar Covid dan za PGŽ jer nema novooboljelih osoba, no treba napomenuti da je tijekom vikenda bilo i manje testiranih. U isto vrijeme 15 je osoba ozdravilo tako da trenutno u PGŽ imamo 93 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju osam je osoba, a ukupno 418 u samoizolaciji. Kao što znate ti se podaci mijenjaju iz dana u dan, a apeliram na građane da se svi zajedno ponašamo odgovorno, držimo propisanih mjera kako bi čim prije kao Županija došli u „zeleno“. Ovom prilikom želim čestitati i Istarskoj županiji na jako dobrim rezultatima u kontroli širenja epidemije na svom području“, rekao je župan Komadina. Dodao je da je od početka epidemije ukupno u PGŽ obavljeno 36.000 testiranja od čega je 30.000 odradila epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Ukupan broj do sada preminulih Covid pozitivnih osoba je 19.

Govoreći o prošlotjednim odlukama Kolegija župana istaknuo je davanje suglasnosti za sklapanje tri ugovora ravnatelju Županijske uprave za ceste za sanaciju prometnica ukupne vrijednosti preko 4 milijuna kuna. Radi se o sanacijama kolnika na županijskoj cesti Opatija-Volosko, sanaciji ceste na području Vrbnika i sanaciji klizišta županijske ceste na području Bakra. Odobreno je i zaključivanje ugovora za radove na dogradnji luke Baška ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105,00 metara. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu, a dobit će se i veći broj nautičkih vezova. 

Pročelnica Dragica Marač izvijestila je o izdvajanju 80.000 kuna iz županijskog proračuna  za provedbu  programa i projekata iz područja zaštite žena od nasilja na području Gorskog kotara. Od 1.listopada započelo je s radom savjetovalište za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, a radit će na tri punkta u Vrbovskom, Delnicama i Čabru. Kako je istaknula pročelnica, osim na prevenciji obiteljskog nasilja i senzibiliziranju javnosti za ovaj problem, rad savjetovališta  bit će usmjeren i na prevenciju vršnjačkog nasilja. Program će se provoditi 6 mjeseci.

         Jedna od najvažnijih programskih aktivnosti Županijskog savjeta mladih u 2021.godini je izrada strateškog dokumenta kojim će se definirati mjere za podizanje kvalitete života mladih u našoj Županiji, najavio je predsjednik Savjeta Robert Matić. “To je bitan strateški dokument koji se donosi na 4 godine te će se u njemu razraditi aktivnosti od značaja za mlade s ciljem unapređenja njihovog položaja u lokalnoj zajednici. Apeliramo i na lokalne jedinice da naprave takav dokument kako bi se strateški pristupilo tim temama. Cilj nam je aktivirati i što više lokalnih savjeta mladih, trenutno je konstituirano samo 9 savjeta od 36 lokalnih jedinica, iako je to iznad prosjeka RH.“ Matić se zahvalio Županiji na partnerskom odnosu i pomoći oko projekata, dok je pročelnica Marač istaknula kako su mladi su za vrijeme lockdowna preko studentskih udruga izrađivali u 3D printu vizire i donirali županijskim domovima za starije osobe, volontirali te na više načina pokazali da su aktivni sudionici u društvu.

Kategorija