Pijani giuseppe

KOLAŽ – GROMAČA,08.04.2008.

KOLAŽ – GROMAČA,08.04.2008.

Tijesto:250 g oštrog brašna150 g maslaca1 žumance50 g šećera1 žlica kiselog vrhnjanaribana limunova korica
 
 
 
Nadjev:500 g jabuka1 žlica limunova sokanaribana limunova korica1 štapić cimeta1 žlica šećera1 vanilin šećer100 g grožđica50 g nasjeckanih lješnjaka2 pudinga od vanilije80 g šećera100 ml šampanjca1 šlag pjena dolcela125 ml mlijekaOd brašna, maslaca, žumanca, šećera, vrhnja i limunove korice izradimo prhko tijesto, oko sat vremena ga pustimo hladiti te ga zatim razvaljamo i položimo na dno namašćenog kalupa. Pečemo ga u pećnici 10 do 15 minuta na 200 °C.U litru vode stavimo šećera, vanilin šećera, cimeta, soka i limunove korice, pa sve lagano prokuhamo. Tome dodamo grožđice, oguljene i na ploške narezane jabuke, pa sve kuhamo još pet minuta. Ocijeđene jabuke, grožđice i lješnjake rasporedimo po pečenom tijestu. Procijeđenom soku u kojem su se kuhale jabuke dodamo šampanjac. Oba praška za puding izmješamo sa šećerom i 10 žlica soka te dodamo ostatku vruće tekućine i miješajući kuhamo 1 do 2 minute. Vrući puding prelijemo po kolaču i ohladimo. Rashlađeni kolač poslužimo sa šlagom.