PJEŠACI NAJUGROŽENIJI

Prošle godine u našoj županiji poginulo dvostruko više pješaka nego 2008. godine

Prošle godine u našoj županiji poginulo dvostruko više pješaka nego 2008. godine

Kada je riječ o sigurnosti cestovnog prometa prošla godina ocjenjuje se zadovoljavajućom, na nacionalnoj, ali i na regionalnoj razini. Prema statistikama, prošla godina jedna je od najsigurnijih od hrvatske samostalnosti.
Na području Primorsko-goranske županije dogodilo se 8 posto manje prometnih nesreća nego 2008., a ceste su odnijele 38 života, dva više nego godinu ranije.
– Moramo napomenuti da je desetogodišnji prosjek znatno iznad, radi se otprilike o 45 osoba – rekao je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske Boris Skeledžić.
Lani je poginulo osam pješaka, dvostruko više nego 2008. Budući da se uglavnom radi o starijim osobama, uskoro u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo i Autoklubom Rijeka kreće preventivna akcija najvjerojatnije po domovima starijih osoba. Što se tiče uzroka nesreća, on je već godinama isti – na prvom je mjestu nepropisna i neprilagođena brzina zbog koje se dogodilo gotovo 30 posto prometnih. Slijedi vožnja pod utjecajem alkohola koja je prouzročila 10 posto manje nesreća nego 2008., ali je zbog takve vožnje kažnjeno 16 posto više vozača.
– Ono što je najznačajnije, uveli smo kao praksu da sve vozače koji su evidentirani kao višestruki počinitelji prekršaja, recidiviste, da ih promptno procesuiramo, dakle da ne šaljemo takve predmete u redovni postupak – dodaje Skeledžić.
Takav je slučaj i s vozačima koji voze pod utjecajem opojnih sredstava. Lani je testirano 135 vozača, 150 posto više nego godinu prije, a podneseno je 55 prijava.