POČEO 4. BIOETIČKI FORUM

U Opatiji je s radom počeo trodnevni četvrti u nizu Bioetički forum za jugoistočnu Europu. Njime se zaokružuje i završava realizacija četverogodišnjeg

U Opatiji je s radom počeo trodnevni četvrti u nizu Bioetički forum za jugoistočnu Europu. Njime se zaokružuje i završava realizacija četverogodišnjeg

U Opatiji je s radom počeo trodnevni četvrti u nizu Bioetički forum za jugoistočnu Europu. Njime se zaokružuje i završava realizacija četverogodišnjeg programa razvijanja i institucionaliziranja bioetičke suradnje u jugoistočnoj Europi. Bioetika obuhvaća područje klasične medicinske etike i drugih znanosti koje zadiru u pitanje života i smrti, zdravlja i bolesti poput biologije, prava, ekonomije, politike.
– Na tom području se fokusiraju svi problemi suvremenog čovjeka, suvremenog čovječanstva od onih konkretnih pa do najopćenitijih pitanja opstanka života i opstanka čovjeka na ovoj planeti. Bioetika je pravo područje gdje se sva ta pitanja fokusiraju – rekao je predstojnik Katedre za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Ante Čović.
Forum je posvećen temi “Integrativna bioetika i pluriperspektivizam”, a na njemu sudjeluju 42 znanstvenika iz 12 zemalja.
– Svaka internacionalna suradnja je značajna za nas jer ipak smo mi mala država, ne možemo se zatvoriti. Mogli bi biti lideri u ovim krajevima po tom pitanju jer znanost je globalni fenomen, ne poznaje granice, ne poznaje politike – kazao je državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Dražen Vikić-Topić.
Bioetički forum održava se, kao pridružena konferencija, u sklopu 9. svjetskog bioetičkog kongresa koji se u petak otvara u Rijeci.