U srijedu, 1. rujna, otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića, objavio je prošlog tjedna ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Epidemiologuinja HZJZ-a Dijana Mayer danas je za N1 objasnila pod kojim uvjetima ugostitelji mogu otvoriti unutrašnje prostore kafića.
“To neće biti ništa novo ugostiteljima, navikli su na to. Bit će vrlo slično kao i na otvorenim prostorima”, rekla je na početku Dijana Mayer i objasnila da će prilikom ulaska u kafićee biti potrebno dezinficirati ruke. “Dezinficijens će morati biti na vidljivom mjestu, svaki ugostitelj će morati napisati upute, primjerice: ‘Ovo je mjesto za dezinfekciju’. Također, na putu do stola i toaleta bit će obavezno nošenje maske.
Preporučit će se i da se ne miješaju ljudi iz različitih kućanstava, bit će potreban razmak među stolovima, inzistirat će se na provjetravanju kafića, gdje god ima prozora da su oni otvoreni, vrata da su otvorena, da ne bude zagušljivo, provjetravanje je jako važno i preporučljivo.
Na pitanje koliko je očekivano da neće doći do nemiješanja ljudi iz drugih kućanstava, Dijana Mayer odgovara: “Bitan je razmak, ipak da ne bude nagruvano, da ne sjede jedni na drugima i da bude onoliko mjesta koliko je primjereno, kako i sada piše već na objektima koliko je maksimalno dozvoljeno, a ne 100 ljudi u 10 kvadrata”.
Poručila je da je već ovo povratak prema ‘starom normalnom’.