Pogledajte prvu zvučnu slikovnicu iz edicije o Frakopanima i frankopanskim kaštelima

Najveći županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, uključuje i niz aktivnosti, među koim su i one namijenjene najmlađima.

 

 

Dok nas ova korona kriza nije zaustavila održali smo seriju edukacija u osnovnim školama, od 1. do 4. razreda kroz kviz „F kao Frankopan“ u kojem smo kroz zabavu, igru i šalu uspjeli djeci predstaviti povijest našeg kraja i samih Frankopana.

Sa osam slikovnica koje smo napravili za interpretacijske centre (Čabar, Brod na Kupi, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk), a koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirali smo tematske pričaonice i kvizove u školama diljem Županije i djeca su to odlično prihvatila. Ono što je najznačajnije u cijelom projektu jest to da je lokalna zajednica pokazala velik interes, da su se mještani područja na kojima su smješteni kašteli uključili u projekt, a to je ključno za kvalitetno očuvanje baštine – kako ove kulturno – povijesne, tako i one prirodne. Ako lokalno stanovništvo ne poznaje svoju kulturu i povijest, onda je neće znati niti sačuvati niti promovirati. 

Te smo aktivnosti nažalost u ovim novim okolnostima morali  privremeno obustaviti ali se nismo zaustavili. U kooprodukciji s drugim kreativcima razvili smo ideju Zvučnih slikovnica. Prva koja priča o Kraljevici i Frankopanima, gotova je i možete je na ovom mjestu pogledati i poslušati. Tekstve svih osam frankopanskih slikovnica napisao je  Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad autorice Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12 godišni Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a voditejica projekta Putovima Frankopana, kolegica Rajna Miloš dala je glas tekstu Velida Đekića. Ovo je prva, simit ćemo i preostalih sedam.  Stoji u priopćenju Primorsko-goranske županije