Pokazna vježba u Triblju:Predstavljen gusjeničar robot za opasne intervencije

Ovo vozilo je namijenjeno za rad u opasnim sredinama gdje čovjek ne može pristupiti, a može gasiti, može uklanjati opasne tvari, može probiti u slučaju nekakvih prepreka, može ukloniti te prepreke kako bi spasioci mogli doći sigurno na mjesti intervencije”, pojašnjava zapovjednik Mladen Vinković. 

Screenshot_20210904_095212

Ovo vozilo je namijenjeno za rad u opasnim sredinama gdje čovjek ne može pristupiti a može gasiti, može uklanjati opasne tvari, može probiti u slučaju nekakvih prepreka, može ukloniti te prepreke kako bi spasioci mogli doći sigurno na mjesti intervencije”, pojašnjava Mladen Vinković, zapovjednik DIP CZ u Ravnateljstvu CZ MUP. Osim gusjeničara robota, predstavljen je i ostatak sustava opreme. Među njima i kamion sa dva reda sjedala i prikolicom.

“Prvi red je normalno namijenjen za vozača, drugi red je namijenjen za upravljanje opremom na daljinski i na podvozju ima navlakač koji vuče zapovjedni kontejner sa svim operativnim kapacitetima satelitske veze, 4 radna mjesta, sala za sastanke…”, objašnjava Siniša Badovinac, zapovjednik DIP CZ Rijeka.

U slučaju velike nesreće ili katastrofe, ova oprema može biti od velike pomoći u podizanju razine spremnosti, posebno zapovjedno vozilo odnosno zapovjedni kontejner koji može upravljati operacijama na terenu.

 

“Znamo da koliko god je operativa jako bitna i ljudi na terenu ali ako se bezglavo radi ako nema zapovjedništva adekvatnog koje može bit pridodano, to je sa ovim vozilom sigurno, onda je to puno puno lakše”, dodaje Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.

 

Državna intervencijska postrojba Rijeka djeluje u sastavu Ravnateljstva CZ MUP-a i kao postrojba operativno je odgovorna za područje cijele Hrvatske.

 

“Ali imamo prvenstveno svoju zonu – to čini 4 županije, znači Karlovačka, Ličko -senjska, Istraska i Primorsko- goranska”, dodaje Siniša Badovinac, zapovjednik DIP CZ Rijeka.

 

Ova je oprema nabavljena uz sufinanciranje EU, a u Hrvatskoj postoje tri takva sustava – jedan u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.