Policija uhvatila pljačkaše dok su se pripremali raznijeti bankomat na Škurinjama

Dvojica hrvatskih državljana, starosti 31 i 39 godina kazneno su prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela, i to: četiri kaznena djela teške krađe, tri kaznena djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kazneno djelo krivotvorenje isprave i kazneno djelo izrada i nabavljanje oružja i sredstva namijenjenih počinjenju kaznenih djela.

 

Osumnjičene je policija zatekla prilikom obilaska terena, u subotu u ranim jutarnjim satima 20. kolovoza na području Škurinja u Rijeci, u blizini jednog od trgovačkih centara. Obojica su bila djelomično maskirana i u jaknama dugih rukava, a uz to u blizini je pronađeno osobno vozilo stranih registracijskih oznaka u kojem su na sjedištu uočeni predmeti pogodni za počinjenje kaznenog djela.

 

Utvrđeno je da je riječ o osobama koje su već prijavljivane za kaznena djela imovinskog kriminaliteta, a zbog sumnje da su se prije nego ih je policija zatekla spremali provaliti u obližnji bankomat, obojica su privedena na daljnje postupanje u službene prostorije policije.

 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima I. policijske postaje Rijeka, II. policijske postaje Rijeka i PP Crikvenica utvrđena je osnovana sumnja da su u namjeri provale u bankomat pripremili plinske boce, bušilice, kablove i druge predmete, a koje je policija pronašla u navedenom vozilu.

 

Također je utvrđeno da su prethodno 19/20. kolovoza na području Crikvenice, s osobnog vozila češkog državljanina otuđili registracijske pločice te ih djelomično preinačene postavili na osobno vozilo s kojim su se koristili u namjeri počinjenja kaznenog djela. Pronađene registracijske pločice su vraćene vlasniku.

 

Osim toga, utvrđeno je kako su od siječnja zajedno i dogovorno izradili sredstvo, odnosno napravu pogodnu za provaljivanje, posebice u bankomate te su tijekom lipnja i kolovoza ove godine izazvali eksplozije i provalili u bankomate na području Gornje Vežice u Rijeci te na području Kastva i Kraljevice.

 

Pri tome su iz jednog od bankomata otuđili oko 294.000 kuna, dok je na sva tri bankomata, inače u vlasništvu dvije novčarske ustanove, a dijelom i na objektima unutar kojih su bili smješteni, nastala je materijalna šteta čiji će sveukupan iznos biti utvrđen naknadno.