POMORCI PROSVJEDUJU ZBOG BENEFICIRANOG STAŽA

U Splitu održan prvi u nizu prosvjeda kojim pomorci poručuju-dosta je čekanja na promjene

U Splitu održan prvi u nizu prosvjeda kojim pomorci poručuju-dosta je čekanja na promjene

Stara latinska poslovica kaže – ploviti se mora. No, pitanje je pod kojim uvjetima. Danas je u Splitu održan prvi u nizu prosvjeda kojim pomorci poručuju – dosta nam je čekanja na promjene.
– Krećemo od juga pa idemo put sjevera, ja se nadam da neće biti potrebe za neke radikalnije mjere, ali onda i očekujem da ovakvi sastanci s ministrom donesu ono što je nužno, a to je hodogram – rekao je tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Predrag Brazzoduro.
Pomorci od države i resornog ministarstva traže hodogram rješavanja brojnih problema. U prvom redu vraćanje beneficiranog radnog staža pomorcima u obalnoj plovidbi.
– U sporazumu koalicijske vlade postoji beneficirani radni staž koji je trebao biti jedna od prvih stvari koje će Vlada riješiti u svom mandatu, kao što vidite koalicijska Vlada je još uvijek tu ali rješenje za pomorce ne postoji – dodaje Brazzoduro.
A problemi su mnogi – izmjenama u pomorskom zakoniku trebali bi se regulirati beneficirani radni staž, ali i prebacivanje dana radi oslobođenja od poreza, plaćanje mirovinskog, računanje bolovanja na drugačiji način i riješiti problem vježbenika.
Umjesto da plove, hrvatski pomorci tako sve dublje tonu – najavljeni prosvjedi njihov su poziv u pomoć – nadamo se samo da će ih netko čuti.