Pomozimo Magdaleni Štimac

Za razliku od potreba i problema s kojima se nosi svih svojih 19 godina, snovi Magdalene Štimac nisu tako veliki. Magdalena želi samostalno hodati i moli Vašu pomoć

magdalena111

Magdalena je rođena prerano, s 32 tjedna. U inkubatoru je doživjela izljev krvi u mozak, odnosno moždani udar. Preživjela je, no nakon prvih liječničkih pregleda roditelji su uvidjeli da njihovo dijete nikad neće biti kao druga djeca. S pet mjeseci počeli su i epileptični napadi. Dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza i epilepsija, a točno tada krenula je i njihova borba da Magdaleni olakšaju svakodnevicu koliko god je to moguće. Već s dvije i pol godine bila je na liječenju u Njemačkoj, u Zagrebu su joj operirali kukove, a s tri godine je uz pomoć razboja uspjela prohodati. Usprkos lakšim intelektualnim teškoćama, u Delnicama je prema prilagođenom programu uspjela završiti osnovnu školu, a intenzivnim vježbama prohodala je uz pomoć pomagala – hodalice

Tehnika postoji i zove se robotska neurorehabilitacija. Samo se još moraju naći dobri ljudi koji će skupiti 150.000 kuna jer roditelji, otac branitelj i policijski službenik Zdravko i majka Tea, daktilografkinja koja na pola radnog vremena radi u Hrvatskim šumama, to sami ne mogu.

Nakon terapije bi Magdalenin mozak reorganizirao i uspostavio nove sinapse između neurona koji će preuzeti ulogu i funkcionalnost oštećenih dijelova, tako predviđaju stručnjaci. U njezinu je slučaju predviđena terapija u trajanju između deset i 12 tjedana. Tjedni paket terapija obuhvaća šest dana, svaki sa po šest sati. Osim robotski asistirane terapije za noge – lokomata, uključuje istovjetne terapije za ruke i trup te neurorehabilitaciju, kao i radnu i fizikalnu terapiju. Sve to tjedno košta 13.500 kuna. Roditelji će smještaj morati financirati sami. 

Ako želite, svojim donacijama možete pripomoći Magdaleni i obitelji Štimac uplatama na zaštićeni Magdalenin račun, otvoren kod Erste banke IBAN HR2424020063103454456; SWIFT/BIC ESBCHR22.