Ponovo se otvara Covid respiracijski centar u KBC-u-u Rijeka

vlcsnap-2020-09-10-13h16m07s580

U KBC-u Rijeka trenutno je 12 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a njih devet je smješteno u Klinici za infektivne bolesti. Tri su pacijenata na jedinici intenzivnog liječenja, a dvoje od njih na respiratoru. Zbog sve većih Covid brojeva tijekom današnjeg dana otvorit će se Covid respiracijski centar u klinici za neurologiju pri KBC-u Rijeka. Centar je bio zatvoren od početka svibnja kada se bitno smanjio broj zaraženih pacijenata.  

“ Pratimo epidemiološke trendove i u kontaktu smo s kolegama te smo u cilju najvišeg stupnja spremnosti odlučili respiratorni centar dovesti u stanje otvaranja. Dakle mi ćemo tijekom današnjeg dana biti spremni za useljenje prvih bolesnika”, izvijestio je Alen Ružić, ravnatelj riječkog KBC-a.

Respiracijski centar na raspolaganju ima 55 respiratora, te pokriva potrebe za tri županije: Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku. Zbog novih znanstvenih spoznaja, centar će ovoga puta biti I nešto drugačije organiziran.

“Osim respiratora imat će i intermedijarni centar za one bolesnike koji imaju nešto težu kliničku sliku, koji trebaju pojačan nadzor ali nisu tog časa za respirator. Druga novost koju ćemo intenzivno uključiti u rad centra je respiratorna rehabilitacija. Postupak će se primijeniti na Covid pacijente s upalom pluća jer se pokazalo da ranom respiratornom rehabilitacijom dolazi do bržeg oporavka I boljih rezultata liječenja” – naglasio je Ružić.

Respiratorna rehabilitacija u KBC-u Rijeka se već sada primjenjuje te daje odlične rezultate a provodi se uz pomoć fizioterapeuta I fizikalne terapije.

“Za sam početak u respiracijskom centru na raspolaganje ćemo staviti 10 respiratora, dok će se ostali dijelovi centra koristiti za ostale teže bolesnike. U slučaju većih potreba, vrlo brzo možemo staviti u funkciju I nove, što neće predstavljati problem sad kad je centar aktivan”- zaključio je Ružić.