PORINUT TANKER KASTAV: RADNICI STRAHUJU ZA PLAĆU

Primopredajom tankera riječko je brodogradilište bogatije za preko 53 milijuna dolara

Primopredajom tankera riječko je brodogradilište bogatije za preko 53 milijuna dolara

3. maj danas je Uljanik plovidbi isporučio novoizgrađeni tanker Kastav. Primopredajom tog tankera riječko je brodogradilište bogatije za preko 53 milijuna dolara. Trećemajci su im predali tanker Kastav, a za tog pulskog naručitelja Riječani grade još tri. Posrnulom brodogradilištu data je tako financijska injekcija od ukupno 210 milijuna dolara.
Dok se na mostu broda odvijala ceremnija, radnici su skromno promatrali svojih ruku djelo. Zahvale političarima teško su im pale, jer i njima treba zahvaliti. Oni su, kažu, tanker gradili punih sedam mjeseci, po noći i po danu.
Kruh za sebe ovoga su puta zaradili gradeći impozantan primjerak. Kastav- širok 32, dug 195 metara ima nosivost 51.800 tona, a plovit će pod hrvatskom zastavom.
Kuda plovi ovaj brod, zapitali su se u Sindikatu metalaca Hrvatske na današnjoj presici o aktulnom stanju u brodogradilištu 3. maj. A da to nitko ne zna, potvrdili su nam i iz Vlade koja već dva tjedna ignorira naše zahtjeve za zajedničkim sastankom, jadaju se Sindikalci. Do prije mjesec dana ti isti koji nas sada ignoriraju su se ponosno uslikavali ispred ugovora o gradnji novih brodova u 3. maju. Tada su dali državno jamstvo u visini od 51 milijun eura za gradnju brodova, a dobro su znali da u Hrvatskoj trenutno ne postoji banka koja bi mogla stati iza takvog kredita.
Ako hitno ne dođe do nekog rješenja plaće za sljedeći mjesec za koje treba 15 milijuna kuna, su pod velikim upitnikom. Hrvatska brodogradilišta su u velikoj krizi i zadnji je trenutak za njihov spas, zaključili su metalci.