Posljedice nevremena u Čavlima: Tijekom noći spašavao se školski inventar

 

Sinoć je obilna kiša padala i na području općine Čavle. Najzahtjevnija je bila obrana od poplave u Osnovnoj školi Čavle. Cijele noći dežurne službe spašavale su školu od vode. U obrani od poplave sudjelovali su vatrogasci, civilna zaštita, djelatnici škole i volonteri zajedno s načelnicom Ivanom Cvitan Polić. Za izbacivanje vode osim ljudskih napora koristile su se četiri pumpe te postavljali zečji nasipi. Akcija je trajala do 3 sata ujutro. 

Danas se nastava u OŠ Čavle odvija normalno, osim za tri prva razreda čije se učionice nalaze u suterenu novog krila škole. Zato je za prvašiće koji nemaju s kim ostati kod kuće osiguran je boravak u sklopu programa produženog boravka. 

Čavle su sinoć pogodila tri obilna naleta kišnih padalina u razdoblju od 18 do 02 sata u noći. To praktički znači da se škola tri puta iznova punila vodom koja je nadirala izvana. 

-Bilo je strašno, ali nismo odustajali. Kada bi izbacili jednu količinu vode, nadirala je druga. Bilo je neopisivo, na trenutke se činilo neobranjivo. Nikad nismo vidjeli toliku količinu kiše u tako kratkom vremenu, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić.   

Tijekom noći spašavao se školski inventar, namještaj, klupe i stolice. Dio namještaja nažalost je uništen. I kotlovnica je bila pod vodom. Najgore je prošao novi krak škole i to učionice u suterenu te školska sportska dvorana. Kada se situacija normalizirala, nakon trećeg vala, vatrogasci i domar ostali su dežurati u školi do jutra. 

-Hvala svima koji su noćas spašavali našu školu. To su Dobrovoljna vatrogasna društva Čavle i Jelenje, Civilna zaštita općine Čavle i Primorsko-goranske županije, Komunalno društvo Čavle, tvrtke Libella i Dimšo, ravnateljici Crvenog križa Rijeke te neumornim spremačicama i najboljem domaru naše OŠ Čavle, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić naglasivši da će zbog najavljenih novih većih oborina i dalje sve raspoložive službe biti u pripravnosti. 

Inače, voda je ulazila i u podrume te prizemlja i u privatnim kućama te poslovnim prostorima na području općine Čavle.  Voda je ušla i u Boćarski dom Hrastenica te u Sportsku dvoranu Mavrinci, a bujica je uništila i put prema streljani Kovačevo napravivši jarak dubok 1 metar. Pratimo situaciju.